Potvrđene presude ubicama premijera Đinđića

Ostaje na snazi presuda Okružnog suda od po 30 godina zatvora za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića.
167 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Simović i Sretko Kalinić, Foto: Tanjug
Miloš Simović i Sretko Kalinić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 26.06.2012. 18:33h

Posebno odjeljenje za organizirani kriminal Apelacionog suda u Beogradu potvrdilo je presudu kojom su okrivljeni Miloš Simović i Sretko Kalinić osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Ðinđića, saopšteno je danas iz tog Suda.

Kako se navodi, potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je utvrđeno da Simoviću i Kaliniću ostaje na snazi pravnosnažna presuda Okružnog suda u Beogradu od 24. aprila 2007. godine.

Tom presudom oni su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 30 godina.

Pravilno utvrđene činjenice

Prema ocjeni Apelacionog suda, prvostepeni sud je, nasuprot žalbenim navodima, na osnovu izvedenih i pravilno ocijenjenih dokaza pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, a koje je istovjetno kao i u ranijoj presudi.

Takođe, ispitujući prvostepenu presudu, Apelacioni sud je utvrdio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenih, pa ih je pravilno osudio na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 30 godina.

Pri zauzimanju takvog stava Sud je imao u vidu da su bili članovi organizovane kriminalne grupe, koja je djelovala dug vremenski period uz primjenu nasilja i izraženu upornost u sprovođenju radnji, koje su imale za posljedicu smrt premijera.

Nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Simović i Kalinić zatražili su od Apelacionog suda u Beogradu da im ublaži kazne, odnosno da ih oslobodi optužbi.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Bonus video: