"Velika Albanija"

Tači: "Velika Albanija" nije albanska ideja

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da niko na Kosovu ni u Albaniji ne razmišlja o "Velikoj Albaniji" i da je to samo pokusaj da se kompromituje budućnost Albanaca u regionu
42 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 18:29h

"Velika Albanija" nije ideja Albanaca već onih koji žele da kompromituju evro-atlantsku budućnost Albanaca u regionu," rekao je Tači tokom posjete Bugarskoj, a prenosi BTA.

Bugarski premijer Bojko Borisov ugostio je danas u Sofiji kosovskog premijera Hašima Tačija i - dok je Tači pričao o suverenitetu Kosova i vezama Prištine i Sofije, Borisov je naglasio veze zvanične Sofije sa Beogradom i podršku evrointegracijama Srbije.

Kako je prenijela bugarska novinska agencija BTA, Borisov je prenio Tačiju da "Bugarska i Srbija održavaju odnose prijateljstva i tolerancije" i da "Sofija podržava Beograd na putu ka EU".

"Zbog toga imamo visoke zahtjeve da svi sporazumi budu implementirani", rekao je Borisov izražavajući nadu da će "ratne rane biti zaboravljene" uz pomoć Bugarske i EU.

Prema navodima bugarske agencije, Tači je poručio da je "Kosovo evropska država čiji je cilj da se pridruži EU što je prije moguće".

Bugarska je još u martu 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, poslije dogovora sa Hrvatskom i Mađarskom da te tri države - susjedi Srbije - to učine istovremeno.

Bugarska agencija navodi i da je tokom "prve zvanične posjete" Tačija Bugarskoj, kosovski premijer predložio da se održi donatorska konferencija kojom bi se podstakao razvoj sjevera Kosova.

Po Tačiju, Kosovo uživa suverenitet, a srpska zajednica u velikoj je mjeri integrisana u kosovsko društvo, prenosi BTA.

On je rekao i da Kosovo ima odlične odnose sa Makedonijom i preporučio Skoplju da se čvrsto drži Ohridskog sporazuma u pitanjima međunacionalne tolerancije.

Tači: Sjever Kosova neće dobiti specijalan status

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Sofiji da sjever Kosova neće dobiti specijalni status i da neće biti nikakve podjele teritorija, ali je dodao da će predstaviti plan za integraciju Srba na sjeveru Kosova.

"Neće biti sprecijalnog statusa za sjever Kosova niti podjele teritorija. U ime svoje zemlje predložiću plan za integraciju Srba koji žive u tom dijelu Kosova i to će biti učinjeno na isti način kao što su integrisani Srbi u centralnom i južnom dijelu Kosova, rekao je Tači u intervjuu za Nacionalni radio Bugarske.

Upitan da li će sjever Kosova ostati dio kosovske države, Tači je odgovorio potvrdno, poručujući da će Kosovo postati dio "jedinstvene evropske porodice".

Na pitanje kako se u Prištini gleda na izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, Tači je rekao da je srpski narod na legitiman način izabrao svog novog lidera i da Kosovo želi da ima dobre odnose sa Srbijom.

"Priština želi dobre odnose sa Srbijom, kako između građana tako i na političkom nivou između dvije vlade. " Mogu da kažem da radimo u tom pravcu. Mislim da će poruka koju predsjednik Nikolić bude poslao pokazati da evropska budućnost (Srbije) vodi ka evropskom načinu komunikacije ne samo sa drugim zemljama već i sa Kosovom", rekao je Tači.

Upitan kako bi reagovale prištinske vlasti ako novi predsjednik Srbije odluči da ode na Kosovo bez poziva ili dozvole, Tači je rekao da je Kosovo suverena zemlja i da se ne bavi time kuda će putovati Nikolić.