Bivši čelnici DB osuđeni za pokušaj atenatata na Vuka Draškovića

Bivši šef centra DB u Beogradu Milan Radonjić osuđen je na osam godina zatvora, a načelnici službi u DB Stevan Basta i Ratko Romić na po sedam godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 14:36h

Viši sud u Beogradu osudio je na zatvorske kazne od po osam i sedam godina trojicu bivših čelnika Državne bezbijednosti, zbog pomaganja u atentatu na predsjednika Srpskog pokreta Obnove u Budvi 2000. godine.

Bivši šef centra DB u Beogradu Milan Radonjić osuđen je na osam godina zatvora, a načelnici službi u DB Stevan Basta i Ratko Romić na po sedam godina.

Sudija Tatjana Sretenović rekla je tokom obrazlaganja presude da je veliki broj dokaza bio izveden u ovom postupku, što je uticalo da proces trje duže.

Ona je navela da je vijeće jednoglasno odlučilo da su od trojice čelnika dva krivi.

"Riječ je o teškom krivičnom djelu", kazala je Sretenović i dodala da su njihovi iskazi bili neubjedljivi.

Radonjić, Romić i Basta optuženi su da su davali savjete atentatorima i prikupljali podatke radi "eliminisanja" Draškovića kao političkog protivnika vlasti Slobodana Miloševića.

Romić i Basta su album sa fotografijama Draškovićevog stana u Budvi dali Radonjiću, koji je album posredno dao izvršiocima atentata, pripadnicima Jedinice za specijalne operacije Leonidu Milivojeviću, Branku Berčeku i Nenadu Iliću, koji su u odvojenom procesu osuđeni na višedecenijske kazne za to krivično djelo.

Na Drasskovića je 15. juna 2000. godine oko 23.30 ispaljeno osam metaka iz pištolja sa prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula sa lijeve i desne strane glave i on je sa lakšim povredama preživio atentat.

Bonus video: