Završeno suđenje, Šešelj odbio da iznese odbranu

Vijeće je ocijenilo da je proces jednostavan i da nema potrebe da u njemu radi i referent za predmet
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 11:24h

Suđenje u trećem postupku zbog nepoštovanja suda lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju završeno je danas poslije kraće rasprave pošto je optuženi odbio da iznese svoju odbranu tvrdeći da su prekršena njegova procesna prava,.

Suđenje je prekinuto 11. juna odlukom pretresnog vijeća da bi se optuženom dala prilika da odluči da li će iznositi svoju odbranu, uprkos sudskoj odluci da u sudnici bude samo Šešeljev pravni savjetnik Dejan Mirović, a ne i Nemanja Šarović, u svojstvu rukovodioca predmeta.

Vijeće je ocijenilo da je proces jednostavan i da nema potrebe da u njemu radi i referent za predmet.

Šešelj je obrazložio da je Šarović bio rukovodilac predmeta na glavnom suđenju i u dva prethodna suđenja za nepoštovanje suda, ali da sekretarijat, sada neće da ga registruje.

Šešelj je kazao da se u “glavnom predmetu izređalo 15 tužilaca, a da on sjedi sam, i da sada to neće, već da hoće da dođu Mirović i Šarović”, ukazujući da za njih nije tražio nadoknade za rad, već samo za putne troškove.

On je poručio da mu je glavni cilj da pokaže da je sud nelegalan i da “niko častan i pošten ne bi pristao da se nađe u ulozi sudije ovog suda”. Nakon petnaestominutne rasprave predsjedavajući sudija Štefan Treksel zaključio je da je predmet okončan i Vijeće se povuklo da donese presudu.

Treći postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda je pokrenut zbog odbijanja da sa svog sajta ukloni četiri knjige čiji je on autor i šest povjerljivih podnesaka u kojima su objelodanjene povjerljive informacije o zaštićenim svjedocima. Na prvom suđenju za nepoštovanje suda Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a na drugom prvostepeno na 18 mjeseci.

Inače, rasprava o Šešeljevom predmetu jedina je koja će biti održana ove nedjelje u Tribunalu. Suđenje po glavnoj optužnici, koja Šešelja tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i u Vojvodini, završeno je u martu, a donošenje presude se očekuje u martu iduće godine.

Bonus video: