Koliko država je stvarno priznalo Kosovo?

"105 država je glasalo za učlanjenje Kosova u Međunarodnom monetarnom fondu. Glas za učlanjenje se slobodno može smatrati kao priznanje"
107 pregleda 104 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 14:29h

SAD smatraju da je broj država koje su priznale Kosovo manji od broja koji navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, piše danas prištinska Koha ditore.

Dnevnik piše da je za administraciju SAD Kosovo priznalo 89 država, a ne 91 kako tvrde kosovske vlasti. Dva priznanja koje je proklamovao prvi zamjenik premijera Kosova Behdžet Pacoli, Ugande i Nigerije, za SAD su sporna.

"SAD imaju informaciju da je 89 država priznalo Kosovo. Bilo je izjava da su Uganda i Nigerija priznale Kosovo. Pismo koje smo mi vidjeli i koje je poslao predsjednik Ugande Museveni zamjeniku premijera Pacoliju ne predstavlja priznanje. SAD nisu vidjele diplomatsku notu Vlade Nigerije kojim bi se moglo utvrditi da su priznali Kosovo", saopšteno je iz američke ambasade u Prištini.

List je to pitanje ambasadi postavio pošto je američka državna sekretarka Hilari Klinton na jednom skupu kazala da je Kosovo priznalo 89 država.

Seljimi: 105 država priznalo Kosovo

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi nije htio da komentariše izjave visokih američkih zvaničnika, ali je kazao da je broj država koje su priznale Kosovo veći od 91. On tvrdi da je čak 105 država priznalo državni subjektivitet Kosova.

"105 država je glasalo za učlanjenje Kosova u Međunarodnom monetarnom fondu. Glas za učlanjenje se slobodno može smatrati kao priznanje"

"105 država je glasalo za učlanjenje Kosova u Međunarodni monetarni fond. Glas za učlanjenje se slobodno može smatrati kao priznanje države", rekao je Seljimi.

Kabinet zamjenika premijera Pacolija nije htio da odgovori na pitanje o broju priznanja već je dnevnik uputio da se obrati MIP-u Kosova.

I ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je ranije na sastanku Komisije za spoljnu politiku Skupštine Kosova rekao da MIP nema zvaničnu diplomatsku notu o priznanju iz Nigerije, već da su dobili pismo nigerijskog predsjednika.

Bonus video: