Odbrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Sudije će se o zahtjevu izjasniti prije početka izvođenja dokaza odbrane 16. oktobra
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 10:54h

Odbrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg političkog vođe bosanskih Srba, uz tvrdnju da se 1992. u BiH nije dogodio genocid.

"Doktor Karadžić traži oslobađanje... i odbacivanje svih 11 tačaka optužnice", izjavio je Peter Robinson, pravni savjetnik Radovana Karadžića.

Karadžić je od sudskog vijeća, nakon izvođenja dokaza tužilaštva 25. maja, tražio oslobađanje. Sudije će se o tome izjasniti prije početka izvođenja dokaza odbrane 16. oktobra.

Karadžić se tereti za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj uklanjanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim premještanjem žena, male djece i starijih osoba iz Srebrenice.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine, u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi, a 2,2 miliona ljudi je raseljeno.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. jula, 1995. godine. U pritvor Međunarodnog suda prebačen je 30. jula, 2008. godine, nakon što je uhapšen poslije 13 godina skrivanja. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009.

Bonus video: