Predrag Matvejević: Tomislav Nikolić predstavlja tragediju za srpski narod

"Žao mi je što se to dogodilo srpskom narodu", izjavio je jedan od vodećih evropskih intelektualaca
53 pregleda 48 komentar(a)
Predrag Matvejević, Foto: Le Monde
Predrag Matvejević, Foto: Le Monde
Ažurirano: 08.06.2012. 09:41h

Predrag Matvejević, jedan od vodećih evropskih intelektualaca, ugledni filozof i književnik, koji je predavao na uglednim univerzitetima Sorbona u Parizu i La Sapijenca u Rimu, izjavio je danas za agenciju Anadolija da su izjave novog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića o Srebrenici ("nije počinjen genocid") i Vukovaru ("srpski grad"), samo dokaz "da nam se tragedije konstantno dešavaju".

"Nikolića vidim kao jednu od srpskih tragedija. Žao mi je što se to dogodilo srpskom narodu", izjavio je Matvejević za agenciju Anadolija.

Analizirajući Nikolićeve izjave, on je još jednom ukazao na "tragediju naših Bosanaca".

"Bosna i Hercegovina je najveća žrtva i u njoj bosanskohercegovački muslimani.

Oni su, takođe, najveća žrtva ovoga rata.

Matvejević, inače rođeni Mostarac, tokom 90-tih je ostao upamćen kao jedan od najistaknutijih intelektualaca sa naših prostora, onih sa svjetskim ugledom, koji su se suprotstavili Miloševićevom, Tuđmanovom i etnonacionalizmu uopšte

Živio sam jako dugo vani i nisam mogao da pratim sve tokove savremenosti na prostoru BIH, ali, nigdje se nije dogodila Srebrenica nego u Bosni.

Ona je pokazatelj trpljenja kojeg je Bosna u ratnim dijelovima i u raznim svojim nacionalnostima prošla", istakao je Matvejević.

Matvejević, inače rođeni Mostarac, tokom devedesetih je ostao upamćen kao jedan od najistaknutijih intelektualaca sa naših prostora, intelektualaca sa svjetskim ugledom, koji su se suprotstavili Miloševićevom, Tuđmanovom i etnonacionalizmu uopšte.

Snažno je osuđivao politiku prvog hrvatskog predsjednika prema Bosni i Hercegovini u ratu, Srbima u Hrvatskoj itd.

Nakon brojnih pritisaka Tuđmanovog režima bio je prinuđen da napusti Hrvatsku i izabere život, kako je govorio, između "azila i egzila". Prije nekoliko godina vratio se u Zagreb.

Bonus video: