Izetbegović osudio izjavu Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid

Izetbegović je rekao da je takva izjava "neistinita i uvredljiva za Bošnjake, prije svih za preživjele žrtve genocida u Srebrenici",
4 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 20:27h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je uvredljiva izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, data prvog dana po preuzimanju dužnosti, da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima.

Izetbegović je rekao da je takva izjava "neistinita i uvredljiva za Bošnjake, prije svih za preživjele žrtve genocida u Srebrenici", prenijela je Beta.

Sarajevski mediji su prenijeli da je Nikolić za Televiziju Crne Gore (TVCG) u četvrtak veče rekao da "u Srebrenici nije bilo genocida već da je bio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti".

Tomislav Nikolić

Nikolić je takođe rekao i da je genocid teško dokaziv na sudu.

Negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji, nije put saradnje i obnove povjerenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija, naveo je Izetbegović.

"Ona baca sjenu i ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost njegove javne proevropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regionu i saradnju među državama susjedima", kazao je Izetbegović.

Hatidža Mehmedović iz organizacije Majke Srebrenice, koja je u masakru izgubila supruga i dva sina, rekla je da su Nikolićevi komentari "zabrinjavajući" ali iskreni.

"Većina naroda tamo (u Srbiji) misli tako", izjavila je za AFP.

"Žalosno je što se ljudi koji daju takve komentare dodvoraju Evropi", dodala je.

Nikolić je odbrusio novinaru RTCG kada ga je pitao hoće li ići u Srebrenicu, gdje se svakog 11. jula održava komemoracija žrtvama masakra.

"Moj prethodnik je bio tamo i odao poštu…zašto bi svaki predsjednik učinio isto?" rekao je.

Galerija

Bonus video: