Nikolić: Više nema loših momaka u Srbiji

Novi predsjednik je dodao da će Srbi dobiti stabilnu državu koja više neće morati da bira između krajnje prozapadnih i krajnje proistočnih opcija
54 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 20:53h

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i njegov rival Boris Tadić, koji će najvjerovatnije biti sljedeći premijer, su pokušali da uvjere zemlju da mogu da prevaziđu duboke razlike i da će se u Srbiji formirati stabilna proevropska vlada, ali su lideri demokrata i socijalista odbili da daju izjave nakon sastanka na kome je trebalo da odluče ko će biti treći koalicioni partner za sastav novog kabineta.

Za pregovaračkim stolom ispred DS-a su bili Tadić, Dragan Đilas i Jelena Trivan, a ispred koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma.

"Ako očekujete da je ovaj sastanak istorijski – nije, zato što je jedan od mnogih", istakao je Dačić uoči sastanka.

Agencija piše da je Nikolićeva izborna pobjeda izazvala nervozu u EU i obezvrijedila dinar

Tadić je kazao da pod njegovim vođstvom DS neće u koaliciju sa SNS.

Iako se nakon sastanka lideri koalicije nisu obratili novinarima, Tadić im je poslao signal:

"Da biste imali čime da ispunite vijesti, ja sam pred ovaj sastanak prolio kafu po svom sakou i to je srećan znak! Znači biće sve uredu, hvala veliko na pažnji", kazao je.

Tadić se nešto ranije sastao sa novoizabranim predsjednikom Tomislavom Nikolićem koga će, bez obzira na poraz na predsjedničkim izborima, ostaviti bez stvarne vlasti, s obzirom na to da je, po ustavu, predsjednička funkcija više ceremonijalna, naveo je Asošiejtid pres.

Rojters navodi i da Zapad nije siguran da li je kod Nikolića promjena kursa iz "tvrdog nacionalsite" u "proveropskog konzervativca" stvarna i dodaje da će ako SNS ostane u opoziciji njegova mogućnost da utiče na politiku biti ograničena.

Agencija takođe piše da je Nikolićeva izborna pobjeda izazvala nervozu u EU i obezvrijedila dinar, dodajući da će nova vlada morati da djeluje brzo kako bi zaustavila pad domaće valute.

"To su bili dobri razgovori", kazao je Tadić.

"Ovo je bio sastanak ne samo o prenosu nadležnosti... već i kako treba u budućnosti da funkcionišu institucije u Srbiji".

I Nikolić je zvučao optimistično.

"Imamo zajednički cilj, a to je da Srbija ide naprijed kako bi građani mogli živjeti bolje“, kazao je novinarima. „Smatram da političku stabilnost Srbije u budućnosti možete gledati sa mnogo više optimizma", poručio je Nikolić dodajući da će mandat za sastav vlade odmah dati onom ko obezbijedi većinu.

Novi predsjednik je dodao da će Srbi dobiti stabilnu državu koja više neće morati da bira između krajnje prozapadnih i krajnje proistočnih opcija.

"Građani se više neće plašiti kada dođu izbori“, kazao je Nikolić poslije sastanka sa Tadićem.

"U Srbiji više nema loših momaka".

Nikolić će predsjedničku zakletvu položiti u četvrtak kada će se održati sjednica parlamenta.

Galerija

Bonus video: