Nikolić: Nećemo trampiti Kosovo za EU

Putin je kazao da je Rusija spremna da obezbijedi novu tranšu kredita od 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji
108 pregleda 111 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 19:31h

Srbija se nalazi na dugačkom i neizvjesnom putu ka Evropskoj uniji, ali se neće odreći Kosova zarad članstva u tom bloku, rekao je juče novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić šefu ruske države Vladimiru Putinu.

To je bila prva Nikolićeva posjeta inostranstvu od kada je pobijedio na izborima 20. maja. Put je planiran ranije, a Nikolić je poručio da će njegova prva zvanična posjeta inostranstvu nakon inauguracije biti posjeta Briselu 12. juna.

Sastanak sa Nikolićem je takođe prvi Putinov susret sa nekim stranim liderom izvan bivšeg Sovjetskog Saveza od kada je započeo šestogodišnji predsjednički mandat 7. maja.

Nikolić je pružio uvjeravanja Putinu da će saradnja Srbije i Rusije „teći progresivno“, a Putin je uzvratio porukom da Nikolić može da računa na podršku Moskve u realizaciji svoje politike.

"Srbija partner Rusije na Balkanu“

Nikolić i Putin razgovarali su na marginama kongresa Putinove Jedinstvene Rusije 15-tak minuta pred novinarima, a potom su nastavili razgovor iza zatvorenih vrata. Nikolić je zahvalio Putinu na podršci Rusije Srbiji na međunarodnom planu, posebno po pitanju očuvanja Kosova u sastavu Srbije.

„Uvjeravam vas da će saradnja Srbije i Rusije teći progresivno. Uvjeravam vas da je Srbija partner Rusije na Balkanu“, rekao je Nikolić Putinu, prenio je Tanjug.

Rojters podsjeća da nijedan politički lider u Srbiji nije rekao da će priznati Kosovo u zamjenu za pristup EU

„Srbija je na putu ka EU. To je dalek i neizvjestan put. Mi ćemo uređivati zemlju po pravilima koja postoje u EU“, rekao je Nikolić Putinu i dodao da „do sada nije čuo da postoji uslov za priznanje Kosova. „Mi to ne možemo da uradimo, pa makar tog časa i prekinuli pregovore“.

Rojters podsjeća da nijedan politički lider u Srbiji nije rekao da će priznati Kosovo u zamjenu za pristup EU niti je 27-člani blok to eksplicitno zatražio.

Zapad pritiska Beograd da „normalizuje odnose“ sa svojom bivšom pokrajinom, ali bi eksplicitni zahtjev za priznavanjem bio podriven činjenicom da pet članica EU ne priznaju nezavisnost Kosova, piše Rojters.

Srbija neće u NATO

Nikolić je istakao i da je Srbija rezolucijom Skupštine obavezana na vojnu neutralnost.

„Srbija neće biti u NATO“, rekao je Nikolić i dodao da je to „otvoreno govorio građanima Srbije u kampanji i pobijedio“.

On je prenio šefu ruske države i da je tokom predsjedničke kampanje „otvoreno govorio građanima Srbije da ne bi pobijedio jedino da mu je protivnik bio Vladimir Putin“. „Vi ste omiljeni u Srbiji, a to ste zaslužili načinom na koji ste vodili Rusiju“, primijetio je Nikolić.

Nikolić je rekao da zna za finansijsku podršku Rusije Srbiji i za 200 miliona dolara kojima je popunjen srpski budžet, kao i da će intenzivno raditi na tome da Srbija završi projekte kako bi mogla da realizuje kredite iz Rusije.

Putin je kazao da je Rusija spremna da obezbijedi novu tranšu kredita od 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji.

„Najvažnije je, vi znate da se mi ne odnosimo prema Srbiji samo kao prema našem tradicionalnom i veoma važnom partneru na Balkanu. Mi se prema Srbima odnosimo kao prema našoj duhovnoj braći. I to je ono što leži u osnovi naših odnosa sada i u budućnosti“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je zamolio Nikolića da izađe u susret njegovoj, kako je rekao, neobičnoj molbi: „Znam da je Boris Tadić bio vaš protivnik u kampanji. Ali, pošto sam ja sarađivao sa njim prethodnih godina zamolio bih vas, i to je neobično u mojoj molbi, da ga pozdravite i da mu prenesete moje najbolje želje za budući rad“, rekao je Putin.

Galerija

Bonus video: