Nikolić putuje u Moskvu, moguć sastanak sa Putinom

Tanjug je prenio da je Nikolić dobio poziv kao šef stranke koja ima potpisan sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom
28 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 20:30h

Novoizabrani predsjednik Srbije prisustvovaće ove nedjelje kongresu stranke Jedinstvena Rusija, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od izbora za šefa države.

Njegov saradnik, koji je odbio da bude imenovan, kazao je da je put planiran prije Nikolićeve iznenadne pobjede nad Borisom Tadićem u nedjelju, prenio je Rojters.

Nikolić putuje u Moskvu sjutra a kongres stranke koju predvodi predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, biće održan u subotu.

Tanjug je prenio da je Nikolić dobio poziv kao šef stranke koja ima potpisan sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom.

„Obećanje (o učešću na kongresu) je dato puno prije izbora,“ izjavio je za Rojters Nikolićev saradnik.

Nikolić će se obratiti učesnicima Kongresa, a, kako je Tanjugu rečeno u SNS, postoji mogućnost sastanka sa Putinom.

„Obećanje (o učešću na kongresu) je dato puno prije izbora,“ izjavio je za Rojters Nikolićev saradnik

Nikolić će danas, na sjednici Glavnog odbora SNS-a, podnijeti ostavku na funkciju šefa te stranke.

Zapad će pažljivo čekati dokaze Nikolićeve njegove posvećenosti proevropskom putu.

EU je pozdravila njegov izbor uz dozu opreza, izrazivši nadu da će „moći da se osloni na ličnu posvećenost predsjednika Nikolića“ cilju Srbije da se pridruži 27-članom bloku.

Iz Brisela je poručeno da ga neće ocjenjivati prema ranijim političkim izborima, nego prema budućim postupcima.

Sanino: EK spremna za saradnju

Generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji (EK), Stefano Sanino, izjavio je juče da je EK spremna da sarađuje s Nikolićem jer jer uvjerena da on želi da Srbija ide dalje evropskim putem, prenijela je Beta.

Dodao je da u Briseli nemaju nikakvog razloga da sumnjaju u njegove riječi, jer je kao lider SNS-a bio je u redovnoj vezi sa komesarom za proširenje (Štefanom Fileom) i u Beogradu i u Briselu.

„Mi ga poznajemo i nemamo nikakvog razloga da budemo podozrivi“, rekao je Sanino.

„Za nas je Srbija ključni činilac u regionu i želimo da ona postane članica Evropske unije“, poručio je.

Ako Tadićeva Demokratska stranka uspije da oživi odlazeću vladajuću koaliciju, Nikolićev uticaj na politiku će biti ograničen.

Tadić se u utorak pojavio kao mogući kandidat za premijera, što je prema ustavu jača funkcija.

Stefano Sanino je opovrgao tvrdnje da se Komisija u Briselu zalaže za „veliku koaliciju“ DS i SNS u Srbiji.

„Tip vlade i tip koalicije odgovornost je političkih lidera u zemlji, i tako to i treba da ostane, a mi svakako ne podržavamo nijednu određenu, bilo veliku, bilo malu, formaciju ili koaliciju“, rekao je Stefano Sanino novinarima.

Dačić: Ne zatežemo u pregovorima

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je juče da je po pitanju formiranja nove vlade lopta u rukama Tadića i Nikolića. Dačić je kazao da „neke strane ambasade tjeraju“ DS da formira vladu sa SNS-om i istakao da nije zadatak SPS da posreduje između te dvije stranke, objavila je Beta.

„Dvije najveće stranke treba da odluče da li žele u koaliciju sa nama i ako žele da li imaju 126 poslanika ili žele u međusobnu koaliciju“, kazao je lider SPS-a novinarima u Beogradu.

Dačić je ocijenio da se u javnosti stvara pogrešan utisak da SPS „zateže“ u pregovorima nove vlade. „Čitav svijet vrši pritisak da se napravi neka vrsta strateškog partnerstva između najvećih stranaka“, rekao je on i dodao da će SPS podržati svako rješenje koje doprinosi stabilnosti zemlje i da će, ako bude trebalo, otići u opoziciju.

Dačić je ukazao da je najveća odgovornost na SNS-u i DS-u koje su osvojile najviše glasova na izborima i podsjetio da te dvije stranke ipak nemaju dovoljno da same formiraju vlast.

„Te dvije stranke ne čine ni 50 odsto onih koji su izašli na izbore, a obavljaće dvije najvažnije funkcije u državi umjesto da budu kažnjeni zbog loših izbornih rezultata. Takva su pravila. Tomislav Nikolić je izabran za predsjednika, a DS će imati premijera", naveo je lider SPS-a.

Jovanović: „Neuspjeh Tadića je neuspjeh društva“

„Nije ovo lični poraz Borisa Tadića, ovo je poraz njegove stranke koja je parazitirala na njemu 8 godina. To je poraz kolegijuma njegovih potpredsjednika, koji su svi nestali onda kada su morali da budu lideri ne samo stranke, već ove zemlje i ovo je poraz našeg društva koje je htjelo da sjedi na pozicijama koje mu je omogućio Boris Tadić da bi na kraju diglo ruke od od Borisa Tadića,” rekao je lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović (LDP) gostujući u emisiji „Između dve vatre” TV B92.

„Ne treba biti zatečen činjenicom da 20. maja ljudi nisu glasali. Plaćena je cijena za čitav niz pogrešnih političkih odluka,“ rekao je Jovanović. „Poraz Borisa Tadića je poraz ove zemlje, na koju ova stranka odgovara ćutanjem.

Postoji elementarni red. Dokle ćemo lagati sami sebe? Ovo je posljednji trenutak da neko preuzme odgovornost i kaže narodu istinu," rekao je lider LDP-a. Istakao da je došlo do gubitka elementarnog povjerenja u institucije i političare.

Galerija

Bonus video: