Svjetski mediji o Nikoliću: Miloševićev saveznik i zagovornik "Velike Srbije"

Američki "Njujork tajms" navodi da bi Nikolić mogao da okrene Srbiju više ka Rusiji i da uspori njen put ka EU
74 pregleda 72 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 20:18h

"Nacionalista i bivši upravnik groblja Tomislav Nikolić je izabran za predsjednika Srbije, a njegova iznenađujuća pobjeda bi mogla da dovede u pitanje put zemlje ka Evropskoj uniji", piše američki "Njujork tajms".

List navodi da bi Nikolić mogao da okrene Srbiju više ka Rusiji.

"Njujork tajms" citira ocjene neimenovanih analitičara da je Nikolić osvojio ljude koji se suočavaju sa teškoćama zbog pada standarda, u vrijeme kada je EU izgubila na privlačnosti zbog sopstvenih problema.

List piše da se dosadašnjem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću desilo isto što i političarima u Grčkoj i Francuskoj, koje su razočarani glasači kaznili.

"Nikolić će morati da uvede stroge mjere kako bi se izborio sa deficitom i da ubijedi Međunarodni monetarni fond da Srbiji oslobodi zajam zamrznut u februaru", navodi "Njujork tajms".

List ocjenjuje i da će Nikolić morati da se bori da povrati povjerenje stanovištva u vlast.

Slavlje u Srbiji

O novom predsjedniku Srbije pisao je i britanski Guardian.

U naslovu kažu da je "bivši ekstremni nacionalista" postao srpski predsjednik, a u uvodu takođe napominju da bi Tadićev poraz mogao odložiti primanje države u EU.

Nagađaju i da bi Srbija mogla neko vrijeme biti "politički paralizovana" zbog kohabitacije desničarskog predsjednika i vlade lijevog centra.

"Početkom svoje karijere bio je poznat kao grobar zbog vođenja pogrebnog predduzeća u centralnoj Srbiji, novi 60-godišnji predsjednik, je bio zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, koju je stvorio Vojislav Šešelj, zagovornik rata 90-ih godina i trenutni optuženik suda za ratne zločine", piše Guardian i dodaje kako je Nikolić ratnih godina bio jasni promotor ideje "Velike Srbije" u koju je trebalo pripojiti velike dijelove Hrvatske i BiH.

Galerija

Bonus video: