Nikolić novi predsjednik Srbije, čestitao i Tadić

"Izbori su prošli veličanstveno i pokazali da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta i da želi da zaštiti narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić
68 pregleda 351 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2012. 20:13h

Na osnovu prvih nezvaničnih podataka Centra za demokratiju i slobodne izbore (CeSID) na predsjedničkim izborima u Srbiji vodi kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

Na osnovu 97 odsto uzorka Nikolić vodi sa 49,8 odsto, dok Boris Tadić ima 47 odsto, saopštio je CeSID.

"Postoji božija pravda. Zahvaljujući glasovima građana sam pobijedio na izborima. Želim da se zahvalim. Izbori su prošli veličanstveno i pokazali da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta i da želi da zaštiti narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić.

"Moramo da se oslobodimo siromaštva i bijele kuge. Da se oslobodimo mita i korupcije, partijske oligarhije, elite. Želim da budem predsjednik svih građana Srbije. Ovo je jedan od najsrećnijih dana u mom životu, ako ne računam porodične", dodao je Nikolić.

"Tadić i ja smo imali kulturan i ozbiljan razgovor i hvala mu što je čestitao na ovom rezultatu", kazao je Nikolić.

Tadić: Želim mu sreću u obavljanju ove teške dužnosti

Tadić je priznao poraz na izborima i čestitao Nikoliću.

"Želim mu sreću u obavljanju ove teške dužnosti", rekao je Tadić odbacujući mogućnost da bude novi premijer Srbije.

"Kao bivši predsjednik Srbije, ako moja rečenica ima relevantno značenje, apelujem na sve da se zadrži strateška orjentacija prema Evropskoj uniji", kazao je Tadić.

Glasači u Srbiji po deseti put su birali prvog čovjeka države. Ustav Srbije predviđa da se izbori za predsjednika održavaju svake pete godine.

Funkciju predsjednika Srbije do sada su obavljali Slobodan Milošević, Milan Milutinović i Boris Tadić.

U Srbiji su u 20 sati zatvorena biračka mjesta na kojima je 6.771.479 birača moglo da glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Prema posljednjima podacima Republičke izborne komisije (RIK), pravo glasa do 18 sati iskoristilo je 36,83 odsto birača.

RIK konačne rezultate treba da objavi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta, najkasnije u četvrtak 24. maja, do 20 sati.

Do objavljivanja konačnih rezultata, RIK će objavljivati privremene rezultate.

Brisel čestitao Nikoliću tri sata prije zatvaranja birališta

Evropska unija je, tri sata prije zatvaranja birališta, Tomislavu Nikoliću čestitala pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Kako prenose sajt Njujurop (NewEurope) i hrvatski Večernji list, zajedničko saopštenje Evropske komisije i Evropskog savjeta u kojem se "čestita i srpskom narodu" brzo je povučeno sa sajta.

"Predsjedniku Nikoliću želimo uspjeh u suočavanju s izazovima i ispunjavanju ogromnih očekivanja srpskog naroda o privrednom rastu i blagostanju. Evropska perspektiva Srbije vrlo je konkretna i nadamo se da se možemo osloniti na ličnu posvećenost predsjednika Nikolića u postizanju tog cilja", pisalo je u saopštenju koje je prenio Večernji list.

Dačić: Ishod predsjedničkih izbora neće uticati na vladu

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je dogovor o parlamentarnoj većini postignut i da ga neće promijeniti rezultat predsjedničkih izbora.

Dačich je rekao da pobjeda na predsjedničkim izborima nije uslov za koaliciju socijalista sa Demokratskom strankom, koja je već dogovorena, prenijela je Beta.

Kako je Dačić istakao, on nije zainteresovan za premijersko mjesto, ali će tražiti da se poštuju rezultati parlamentarnih izbora, odnosno broj glasova koji je osvojila koalicija SPS-PUPS-JS.

U Podgorici Tadić pobijedio

Tadić je pobijedio Nikolića u trci za predsjednika Srbije - na glasanju u Ambasadi Srbije u Podgorici, objavila je Beta.

Tadić je dobio 32, a njegov protivkandidat Nikolić 26 glasova.

Pravo glasa iskoristilo je oko 33 odsto od 178 upisanih glasača na biračkom mjestu u Ambasadi.

Na teritoriji Crne Gore pravo glasa ima 650 državljana Srbije koji su mogli da glasaju i na biračkim mjestima u Herceg Novom, Sutomoru i Beranama.

U Ambasadi Srbije u Podgorici agenciji Beta nisu mogli da saopšte ukupne rezultate glasanja u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: