Pogledajte kako je u rodnom mjestu Josipa Broza Tita proslavljen Dan mladosti

Predsjednik Saveza antifaštičkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je da politički krugovi u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama bivše Jugoslavije, nude nacionalizam, vjeru i bezperspektivnost zbog čega mlade odlaze, posebno visokoobrazovani
121 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2018. 17:25h

Više hiljada poštovalaca Josipa Broza Tita okupilo se danas u njegovom rodnom mjestu Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju, na tradicionalnoj proslavi nekadašnjeg jugoslovenskog praznika Dana mladosti, koji se 25. maja slavio u čast rođendana doživotnog predsjednika SFRJ.

Skup pod motom "U mladosti je radost-u radosti mladost" održan je u organizaciji Saveza društva "Josip Broz Tito".

Hrvatski mediji prenose da se okupilo više hiljada ljudi iz cijele bivše Jugoslavije, najviše iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a mnogi su nosili Titove slike, pionirske kape i crvene marame.

Predsjednik Saveza društva "Josip Broz Tito", Jovan Vejnović rekao je da je jedan od glavnih ciljeva skupa reafirmacija pozitivnih vrijednosti i postignuća prošlog vremena.

On je naglasio da ih se iz najviših političkih krugova svrstava "ne samo uz nostalgičare nego sa zločincima". "To je službena interpretacija koja dolazi iz najviših krugova u Republici Hrvatskoj”, rekao je Vejnović, prenijela je agencija Hina.

Predsjednik Saveza antifaštičkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je da politički krugovi u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama bivše Jugoslavije, nude nacionalizam, vjeru i bezperspektivnost zbog čega mlade odlaze, posebno visokoobrazovani.

On je poručio političarima u regionu da treba da krenu putem saradnje, razumijevanja, uvažavanja i tolerancije.

Pokrovitelj manifestacije bila je Krapinsko-zagorska županija, a zamjenica župana Jasna Petek objasnila je da su se odlučili na pokroviteljstvo zato što treba poštovati "velike ljude toga kraja, a Josip Broz Tito je značajna istorijska ličnost".

Načelnik opštine Kumrovec, Robert Šplajta, rekao je da je Tito jedan od velikana svjetske istorije i svjetski brand, što Kumrovec treba da iskoristi.

Galerija

Bonus video: