Sarajevske Romea i Juliju ni smrt nije rastavila

Priču o "sarajevskom Romeu i Juliji" su objavili svi mediji svijeta, o njima su napisane knjige i snimljeni filmovi
76 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 19:07h

Na današnji dan prije 19 godina tragično je završila ljubavna priča Boška Brkića i Admire Ismić koji su u svjetskim medijima prozvani "sarajevskim Romeom i Julijom".

Mladi par se upoznao za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, a prijateljstvo je ubrzo preraslo u srednjoškolsku ljubav, koja se nastavila i kada su glavni grad BiH zasule granate, piše Klix.

Njima nije bilo važno što je Admira Bošnjakinja, a Boško Srbin i nitko ih nije uspio uvjeriti da su različiti samo zato što se drugačije zovu.

Boško zbog svoje ljubavi nije otišao iz Sarajeva, a iako su živjeli kilometrima daleko, viđali su se svakog dana. Njihova ljubav je bila sve jača kako je rat bjesnio i nisu ih uspjele razdvojiti sve granate i snajperski pucnji.

Godinu dana nakon početka napada na Sarajevo par je odlučio da napusti Sarajevo i traga za boljim životom na mjestu gdje njihova ljubav neće biti smatrana izdajom svog naroda.

Preko zajedničkog prijatelja su dogovorili izlazak iz opkoljenog Sarajeva te su 18. maja 1993. godine krenuli prema slobodi.

Vjerujući da je na snazi primirje, nisu čekali noć nego su krenuli u 17 sati, ali su stigli samo do Vrbanja mosta gdje je Boško pogođen iz snajpera stradavši na licu mjesta.

Drugi metak je pogodio Admiru, koja je smrtno ranjena dopuzala do mrtvog momka, zagrlila ga i izdahnula.

Tijela su osam dana ostala na istom mjestu jer su se nalazila na "ničijoj zemlji", a tijela su na kraju izvukli pripadnici Vojske RS i pokopali ih na groblju u Lukavici.

Nakon rata su Admirini roditelji tijela prebacili u Sarajevo gdje i danas Admira i Boško leže jedan pored drugog na groblju Lav.

Priču o "sarajevskom Romeu i Juliji" su objavili svi mediji svijeta, o njima su napisane knjige i snimljeni filmovi, zaključuje Klix.

Galerija

Bonus video: