DRUGI KRUG IZBORA

Tadić: Biće rata na Balkanu ako pobijedi Nikolić

Kandidat za predsjednika Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić smatra da postoji opasnost od novih sukoba na Balkanu ukoliko bi na čelo države došla pogrešna osoba
23 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2012. 16:27h

"Ukoliko bi na čelo Srbije došla pogrešna osoba, odnosno ako bi vrhovni komandant Vojske Srbije postao čovjek čiji je jedni program do nedavno bilo nasilje, prijetnje i šovinizam onda svakako postoji opasnost od izazavanja novih sukoba na Balkanu", rekao je Tadić za "Dnevnik".

On je dodao da je EU formirana, kao trgovinski, ali i mirovni sporazum, koji trajno otklanja opasnost od sukoba. "Jasno je stoga, da je neophodno stvoriti uslove za takozvanu debalkanizaciju našeg regiona, odnosno stvoriti uslove za dugotrajni mir na prostoru Balkana. Posebno ako se ima u vidu njegova ne tako davna istorija, ali i ona u dužem vremenskom periodu", konstatovao je Tadić.

On je kazao i da je osnovna ideja protesta najavljenih zbog navodne krađe glasova da se ugrozi legitimnost izbora i unizi Srbija u očima međunarodne zajednice. "Ako mi iz Srbije šaljemo sliku neuređene zemlje, u kojoj institucije ne rješavaju probleme, i vraćamo se u atmosferu u kojoj se sve rješava nasiljem, to je jako loše. Niko od investitora neće doći u takvu zemlju, kao što niko ne voli da ulazi u kuću u kojoj je svađa", rekao je.

Tadić je istakao da je takvo ponašanje neodgovorno i necivilizovano jer ne može svako ko je nezadovoljan izbornim rezultatom da proglasi izbornu krađu.

Tadić će se u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. maja boriti protiv lidera naprednjaka Tomislava Nikolića.

Nikolić odlučio da učestvuje na izborima u drugom krugu

"Oni (vlast) bi svakako proglasili pobjedu, učestvovali mi ili ne", rekao je Nikolić

Nikolić je rekao novinarima tokom posjete Kikindi da će uputiti poziv i kandidatima svoje koalicije za drugi krug pokrajinskih izbora da takođe učestvuju na izborima, prenosi Blic.

"Oni (vlast) bi svakako proglasili pobjedu, učestvovali mi ili ne. Ostalo bi samo destabilizovalo Srbiju u vrijeme kad je najteže", rekao je Nikolić i dodao da borba naprednjaka za utvrđivanje "pravih rezultata" izbora neće prestati i da će oni u tome koristiti sve zakonske mogućnosti.

Prema riječima Nikolića, ukoliko on pobijedi na predsjedničkim izborima, građani će "saznati šta je prava istina".

Preporučujemo za Vas