Zadrani organizatori šverca 174 kg kokaina

Droga je pronađena u duplom dnu jedrilice na kojoj su bili hrvatski skiperi, a bila je premazana senfom i kafom radi prikrivanja mirisa
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 19:23h

U međunarodnoj policijskog akciji koja je trajala pola godine uhapšeno je 11 krijumčara koji su pokušali da morskim putem prošvercuju 174 kilograma kolumbijskog kokaina u Evropu.

U grupi švercera droge vrijedne osam miliona eura, bio je jedan državljanin Srbije, devetoro državljana Hrvatske i jedan Kolumbijac.

Na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije u direkciji hrvatske policije, pet dana nakon što su u hrvatskim medijima objavljene prve informacije o hapšenju, rečeno je da je hrvatska švercerska grupa dio balkanskog kartela.

Droga je pronađena kod ostrva Martinik u Karipskom moru u duplom dnu jedrilice na kojoj su bili hrvatski skiperi, a bila je premazana senfom i kafom radi prikrivanja mirisa, prenio je Index.hr. Policija je, zahvaljujući obavještajnim podacima, pratila grupu od početaka pripremanja akcije, a kasnije su uključene i policije drugih zemalja, kao i američka DEA.

„Ovo je prvi put u novijoj istoriji da su organizatori narko akcije ovih razmjera bili hrvatski državljani“, kazao je načelnik Uprave krim policije Vitomir Bijelić.

Dodao je da je najveći uspjeh akcije u tome da je razbijena jedna ćelija balkanskog kartela.

U akciji nazvanoj „Jadera“ uhapšen je i glavni organizator akcije, hrvatski državljanin, kao i visoko rangirani pripadnik kolumbijskog narko-kartela od kojeg su hrvatski krijumčari kupili drogu namijenjenu narko tržištima zemalja EU i Hrvatske.

Zadarski list.hr je objavio da su u šverc kokaina uključeni Zlatko Ugarković Patak, Ivan Šango, Milivoj Šango, Elvis Mužanović Kec i Dražen Miletić, a na popisu istražitelja se našao i Ivan Zanze.

Vjeruje se da su Zadrani organizatori krijumčarenja i da su članovi kriminalne organizacije Trijada koja djeluje u istočnoj Evropi.

Na popisu onih koji su sa kokainom iz egzotičnih zemalja opskrbljivali evropsko i zapadno-balkansko tržište su i Zagrepčanin Milan Mandić, Srbin iz Aleksinca Nebojša Gančanović, za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica, jedan Italijan čiji identitet još nije poznat te Venecuelanac Antonio Hose Para Florido.

Prvo su na skupoj jahti u Dominikanskoj Republici „pali“ Ugarković i Ivan Šango, a kod njih je pronađeno 173,3 kilograma čistog kokaina. U Italiji su nakon toga uhapšeni Milivoj Šango, koji je trebalo da prebaci kokain do hrvatske obale, i „mozak“ operacije Mužanović.

Direktor Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Dinko Cvitan rekao je da osumnjičeni šverceri raspolažu vrlo vrijednom imovinom nesrazmjernom njihovim prihodima i dodao da „nije dovoljna samo osuđujuća presuda i zatvorska kazna, već i da im se mora oduzeti sva imovina koju su stekli na nezakonit način".

Bonus video: