Srbija ide utabanom stazom, Dačić najavio da će biti premijer

Izbori su donijeli malo iznenađenja, a srbijanska vlada će najvjerovatnije umnogome ličiti na prethodnu
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 19:41h

Današnja Srbija se nalazi u čudnoj poziciji jer podsjeća na mirno ostrvo usred evropskog mora političkih previranja, počinje ugledni nedjeljnik „Ekonomist“ svoje viđenje rezultata izbora u Srbiji.

Dok Francuska tek drugi put u savremenoj istoriji zbacuje predsjednika nakon prvog mandata, dok rastu strahovanja za sudbinu Grčke nakon neizvijesnih rezultata parlamentarnih izbora, a tržišta širom Evrope trpe potrese, čini se da Srbija jednostavno nastavlja da ide utabanom stazom.

Izbori su donijeli malo iznenađenja, a srbijanska vlada će najvjerovatnije umnogome ličiti na prethodnu, predviđa „Ekonomist“.

Tadić i Nikolić u drugom krugu

Boris Tadić i Tomislav Nikolić, kako se i očekivalo, ušli su u drugi krug trke za mjesto predsjednika, a ni na parlamentarnim izborima nije bilo iznenađenja, mada je Socijalistička partija Srbije (SPS) ostvarila bolji rezultat nego što se očekivalo: sa koalicionim partnerima osvojila je 44 od 250 mjesta u parlamentu.

Iako je dosta iza Srpske napredne stranke (SNS) koja će imati 73 i Demokratske stranke (DS) koja će imati 68 poslanika u skupštini, Ivica Dačić je najavio da će biti novi premijer i vjerovatno je u pravu.

Sada počinje cjenkanje i najvjerovatniji scenario je da će Dačić dobiti mjesto premijera i formirati koalicionu vladu u koju će ući DS, SPS i neke od manjih stranaka.

„Ekonomist“ navodi da je druga opcija, koalicija sa SNS i Demokratskom strankom Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, manje vjerovatna jer se Koštunica protivi članstvu u EU, dok je Nikolić posljednje dane kampanje proveo pokušavajući da ubijedi glasače da se zalaže za ulazak u blok.

Ivica Dačić je najavio da će biti novi premijer i vjerovatno je u pravu

Nedjeljnik takođe kaže da je koalicija između dvije najjače partije takođe nemoguća, osim ako Dačićevi zahtjevi ne budu toliko pretjerani, da DS i SNS odluče da im je bolje da sarađuju međusobno nego sa njim.

Na osnovu ovih činjenica, „Ekonomist“ procjenjuje da će Srbija najvjerovatnije ući u, kako to Francuzi zovu, period „kohabitacije“.

Kao „par dobrih vijesti sa izbora“ list navodi to što „ekstremno nacionalistička Srpska radikalna stranka (SRS)“ nije ušla u parlament, kao i to što je postignut kompromis po kome je „Srbima na Kosovu dozvoljeno da glasaju“, čime je OSCE „dao prostora i srpskim i kosovskim vlastima da sačuvaju obraz“.

Malo je vjerovatno da će nova vlast skrenuti sa puta reformi i ulaska u EU. Međutim, „drugo je pitanje da li će nova vlada, koje god bila političke orijentacije, biti u stanju da riješi teške ekonomske probleme ove zemlje“, zaključuje „Ekonomist“.

Galerija

Bonus video: