Kuči: Kosovo će podržati proevropsku vlast u Srbiji

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči je danas izjavio da će Kosovo podržati proevropsku vlast u Srbiji jer to čini dobro cijelom regionu.
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 14:19h

Kuči je rekao da će Kosovo izvršavati obaveze koje ima prema bilo kojoj vlasti u Srbiji, ali da integrativni procesi na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina stanovništva, ne mogu zavisiti od srpske politike.

"Bilo ko da bude (na vlasti) u Srbiji i ima orijentaciju prema Zapadu, čini dobro u prvom redu srpskom narodu, zatim cijelom regionu"

Međutim, bilo ko da bude (na vlasti) u Srbiji i ima orijentaciju prema Zapadu, čini dobro u prvom redu srpskom narodu, zatim cijelom regionu", izjavio je Kuči poslije sjednice Vlade Kosova.

Zamjenik premijera je ponovio pozitivnu ocjenu toka predsjedničkih i parlamentarnih izbora Srbije na teritoriji Kosova, dok je farsom nazvao održavanje lokalnih izbora u Zevčanu i Zubinom Potoku.

AFP: Kosovo, Ahilova peta Srbije u približavanju EU

Odnosi sa Kosovom pojavljuju se kao glavna prepreka u približavanju Srbije Evropskoj uniji i biće jedan od glavnih izazova buduće koalicione vlade o čijem sastavu treba da se pregovara nakon izbora održanih u nedjelju, piše danas agencija Frans pres.

Koalicija odlazećeg predsjednika Borisa Tadića izdejstvovala je u martu za Srbiju status kandidata za članstvo u EU, ali bez preciziranja datuma za početak pregovora.

Brisel očekuje da Beograd nastavi pregovore o normalizaciji odnosa sa Kosovom koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost, a čemu se Srbija žestoko protivi i Kosovo smatra svojom pokrajinom.

Iako je pitanje Kosova bilo u drugom planu tokom predizborne kampanje kojom je dominirala ekonomska kriza, proevropski nastrojen Boris Tadić i nacionalista Tomislav Nikolić koji će se suočiti u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. maja, biće primorani da se bave tim pitanjem bez obzira na to ko će biti pobjednik, ocjenjuje AFP.

Beograd i Priština počeli su u martu pod okriljem Brisela dijalog o tehničkim pitanjima u kojem je postignuto više dogovora, a nastavak se očekuje nakon rezultata opštih izbora u Srbiji.

Tadić je obećao nastavak dijaloga sa Prištinom u slučaju pobjede na izborima, dok eventualna vlada Nikolićeve stranke izaziva bojazni da bi bio napušten taj umjereni pristup koji je Beograd do sada pokazao.

Nekadašnji ultranacionalista, protivnik evropskog približavanja zemlje, Nikolić je, dodaje AFP, promijenio stav i sada uvjerava da želi da zadrži Srbiju na evropskom putu, ukazujući da je priznavanje Kosova crvena linija koju neće preći.

On nije međutim zaprijetio napuštanjem pregovora sa Prištinom pošto želi da, kako piše AFP, sačuva novu sliku umjerenog nacionalističkog konzervativca.

"Prvi put većina koalicija koje imaju prolaz u parlament imaju isti proevropski diskurs. To je dobra vijest za stabilnost u regionu i za Srbiju po pitanju evropskih integracija", kaže politički analitičar Ognjen Pribićević.

Bonus video: