Srbija bi i bez elektrana mogla da izvozi struju

Stojanovićev patent je zainteresovao Amerikance, tako da se može desiti da najprije bude ugrađen u američke vjetrogeneratore
57 pregleda 0 komentar(a)
Milija Stojanović, Foto: RTS
Milija Stojanović, Foto: RTS
Ažurirano: 07.05.2012. 12:53h

Profesor matematike Milija Stojanović iz Niša izumio je rotor sa samopodešavajućim lopaticama, zahvaljujući kojem bi Srbija i bez izgradnje novih elektrana mogla da izvozi struju. Njegov rotor za proizvodnju kilovat-sati može da koristi energiju riječnih tokova i vjetra minimalne brzine.

Stojanović tvrdi da bi se samo primjenom tog pronalaska na hidrocentrali kapacitet proizvodnje povećao za 20 do 30 odsto, što, kako kaže, znači da uz minimalna ulaganja mogu da se zadovolje sve potrebe Srbije za električnom energijom, pišu Novosti.

Stojanovićev patent je zainteresovao Amerikance, tako da se može desiti da najprije bude ugrađen u američke vjetrogeneratore

Profesor predočava da je već pokušao sa niškom Elektrodistribucijom i fabrikom aluminijuma „Nisal“ da na hidrocentrali „Sićevo“ dograde univerzalni rotor. Međutim, nisu dobili potrebne dozvole, a u „Jugoistoku“ kažu da ovaj izum nije primijenjen jer nisu mogli da pronađu investitora.

Stojanovićev patent je u međuvremenu zainteresovao Amerikance, tako da se može desiti da najprije bude ugrađen u američke vjetrogeneratore.

A kada bi njegov „točak“ za dobijanje energije i praktično zaživio, za upotrebu ne bi bilo potrebno da se grade nove brane na rijekama i potapaju ogromne površine.

Stojanović ukazuje da ovaj izum može da se primijeni i na hidrocentralama na morskim strujama, što do sada nikada nije rađeno. Objašnjava i da njegov rotor ima niz boljih osobina za korišćenje energije vjetra, jer omogućava samostalno usmjeravanje za maksimalni prijem.

Bonus video: