Srbija: Najviše glasova dobili Nikolićevi Naprednjaci

Najrealnija, prema pisanju Blica, je koalicija DS-SPS-LDP (i manjine), realna je, prema pisanju tog lista i koalicija DS-SPS-LDP i manjine i URS
0 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Bigradiobl.com
Tomislav Nikolić, Foto: Bigradiobl.com
Ažurirano: 07.05.2012. 08:13h

Na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova je dobio SNS (24,7 odsto), dok je DS-u pripalo 23,2 procenata. SPS je sa 16 odsto osvojenih glasova pobjednik izbora. Ovako dobar rezulat ojačao je pregovaračku poziciju ove stranke.

Najrealnija, prema pisanju Blica, je koalicija DS-SPS-LDP (i manjine), realna je, prema pisanju tog lista i koalicija DS-SPS-LDP i manjine i URS. Beogradski list navodi da je moguća koalicija SNS-SPS-DSS-manjine. Preuslov za takvu koaliciju je da SPS i koalicije koju predvode procijene da mogu da više dobiju od naprednjaka.

"SNS je nudio SPS mjesto premijera, što bi teško mogli da dobiju u podjeli karata sa demokratama. Problem je i kako bi se dogovorili DSS i SNS s obzirom na razmimoilaženja kada je riječ o evropskim integracijama".

Kao nemoguću, Blic navodi formiranje koalicije.

"Dobar rezultat DS omogućava im da naprave vladu i nemaju potrebe da se okreću bilo kakvoj saradnji sa naprednjacima. U predizbornoj kampanji obe stranke razmijenile su pred kraj nekoliko žestokih udaraca pa ne treba očekivati da imaju namjeru da formiraju nekakvu vladu nacionalnog jedinstva, pogotovo što će sljedeća vlada otpočeti pregovore sa EU, što DS nema namheru da prepusti naprednjacima", piše Blic.

Bonus video: