Tadić i Nikolić u drugom krugu. SNS ispred DS

Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 22:01h

U Srbiji su večeras u 20 sati zatvorena biračka mjesta na kojima je 6.770.013 birača moglo da glasa na opštim izborima.

Članica Predsjedništva Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić izjavila je danas da je na 20 odsto od uzorka i pri izlaznosti od 60,5 odsto najviše glasova na predsjedničkim izborima osvojio Boris Tadić - 26,3 odsto.

Ona je rekla da je, prema prvim preliminarnim rezultatima, na drugom mjestu Tomislav Nikolić koji je dobio 24,7 odsto glasova, a na trećem mjestu Ivica Dačić sa osvojenih 14,6 odsto glasova.

Vojislav Koštunica je na četvrtom mjestu sa 7,4 odsto, zatim slijedi Zoran Stanković sa 6,3 odsto, Čedomir Jovanović sa pet odsto i Jadranka Šešelj 3,6 odsto, rekla je Suzana Grubješić.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji - SNS ispred DS (46% obrađenih): DS 22.7%, SNS 23.9%, SPS 14.8%, DSS 7.1%, LDP 6.8%, URS 5.3%, SRS 4,7%, Dveri 4,1%

Neofašistička stranka Dveri je dobila najviše glasova u dijaspori. 31,53 odsto u Torontu, 26,8 odsto u Čikagu, 21,8 odsto u Londonu. Šef ove stranke je Vladan Glišić.

CESID je večeras saopštio da je na izborima u Srbiji do 19 sati glasalo 53,6 odsto birača.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare da je u centralnoj Srbiji glasalo 55,5 odsto birača, u Vojvodini 53,7 odsto, a Beogradu 49,7 odsto građana upisanih u birački spisak.Blagojević je naveo da nije bilo nepravilnosti koje bi brojem i težinom mogle da ugroze regularnost izbora.On je kazao da je pred zatvaranje biračkih mjesta bilo gužve i redova i naveo Novi Beograd i neke opštine u Sandžaku.Blagojević je ponovio da su birački odbori obavezni da omoguće glasanje svima koji su bili u redu u vrijeme isteka roka za glasanje - u 19 sati.

Vojvodina

Do 15 sati je na izbore u Vojvodini je izašlo oko 33,5 odsto birača, što je za osam i po odsto više nego na izborima iz 2008. godine, kazala je agenciji Beta Jelena Zlojutro iz Pokrajinske izborne komisije (PIK).

Najveća izlaznost zabilježena je u Pećincima, 53,6 odsto, a najmanja u opštini Temerin, 21,45 odsto, navela je Zlojutro.

Kada su okruzi u pitanju, najveća izlaznost zabilježena je u Srednjobanatskom, 40,21, a najmanja u Zapadnobačkom okrugu, 30,38 odsto.

OEBS: Izlaznost na izborima na Kosovu do 14 časova 17 odsto

Pravo glasa na ovim izborima na Kosovu ima 110.000 birača

"Izbori teku bez problema. Izlaznost do 14 časova je 17 odsto. Sljedeće predstavljanje rezultata izlaznosti će biti u 20 ccasova", rekao je Gaon za prištinske medije.

OEBS ja saopštio da je do 8.15 otvoreno svih 90 biračkih mjesta na Kosovu.

"Drago mi je da saopštim da je svih 90 biračkih mjesta na 28 lokacija otvoreno jutros. Bilo je malih kašnjenja tehničke prirode na nekoliko lokacija ali to je sada riješeno", rekao je šef Misije OEBS na Kosovu, ambasador Verner Almhofer.

Organizovanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora Srbije na Kosovu je u nadležnosti OEBS-a i omogućava osobama koje žive na Kosovu i koje imaju pravo glasa na izborima za Narodnu skupštinu i predsjednika Srbije da to pravo iskoriste i glasaju, saopšteno je jutros iz OEBS.

OEBS je najavio da će se povući iz organizovanja izbora ako bude pokušaja da se istovremeno organizuju i lokalni izbori. Gaon je rekao da do sada takvih pokušaja nije bilo.

Pravo glasa na ovim izborima na Kosovu ima 110.000 birača. Zadatak OEBS-a je da obezbijedi uslove za normalno odvijanje glasanja dok će brojanje glasova biti obavljeno u Raškoj i Vranju.

Uhapšen muškarac koji je biračima nudio novac

Prilikom glasanja u Novom Sadu zabilježena su i dva incidenta i to odmah prilikom otvaranja biračkog mjesta.

Na jednom biračkom mjestu član biračkog odbora razbio je glasačku kutiju, zbog čega je navodno došlo tuče među članovima.

Policija je intervenisala i nakon što je uspostavljen red i obavljen uviđaj glasanje je nastavljeno, piše Blic.

Na drugom glasačkom mjestu priveden je muškarac koji je nudio novac za glasanje za jednu političku stranku.

On je bio u kombiju bitoljskih registracija, a policija je pozvana kada su se građani požalili da ih zaustavlja na ulazu u biračko mjesto i nudi im novac, oko 2.500 dinara.

Na oba glasačka mesta je nakon kraćeg prekida, glasanje nastavljeno normalno.

U Podgorici do 17 sati glasalo 46 odsto birača

Na glasačkom mjestu u Ambasadi Srbije u Podgorici do 17 sati glasalo je nešto više od 46 odsto upisanih birača, a glasanje protiče bez problema.

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac kazao je Tanjugu da glasanje protiče bez problema i da će to biračko mjesto biti otvoreno do 20 časova.

Za glasanje u Ambasadi Srbije u Podgorici prijavljeno je 178 birača.

"Očekujem da će većina onih, koji su se prijavili da žele da glasaju u Crnoj Gori, to svoje pravo i iskoristiti. Dosadašnje glasanje protiče u najboljem redu i nadam se da će tako biti i do zatvaranja birališta, rekao je Lutovac.

Osim u Podgorici, državljani Srbije u Crnoj Gori, mogu glasati i u Herceg Novom, Beranama i Sutomoru.

I najinteresantniji srpski državljanin u Crnoj Gori bivši lider Narodne stranke i bivši poslanik u crnogorskom parlamentu, Predrag Popović, oko 17 sati ispunio j svoju građansku dužnost.

"Prijatno se osjećam što i ja u Crnoj Gori imam biračko pravo", kazao je TV Vijesti.

Popović je kao sprski državljanin prvi put iskoristio svoje glasačko pravo. On je, kako ke kazao novinarima, glasao za predsjedničkog kandidata Borisa Tadića i listu koja okuplja njegova stranka, odnosno koalicija.

"Očekujem njihovu pobjedu".

12 kandidata

Građani Srbije će glasati za predsjednika države, te buduće sazive republičkog i vojvođanskog parlamenta i lokalnih samouprava.

Birališta su otvorena u 7.00 sati, a pravo glasa ima 6.770.013 građana, koji će birati predsjednika države između 12 predsjedničkih kandidata, kao 250 poslanika republičkog parlamenta između 18 izbornih lista. Građani glasaju na 8.390 biračkih mjesta od kojih su 38 u 22 zemlje u inostranstvu. Glasanje će trajati do 20.00 sati.Predsjedničke i parlamentarne izbore na Kosovu organizuje Republička izborna komisija Srbije u saradnji sa Misijom OEBS, a građani će glasati na 90 biračkih mjesta na 28 lokacija, dok se u bar dvije srpske opštine održavaju i lokalni izbori. Ovo je prvi put, od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990. godine da se istovremeno organizuju izbori za predsjednika, poslanike republičkog parlamenta, poslanike vojvođanske skupštine i odbornike lokalnih parlamenata.

Cenzus pet odsto

Zvanični rezultati izbora na svim nivoima treba da budu utvrđeni najkasnije 10. maja, dok prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Srbije treba da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, odnosno, najkasnije 8. juna.

U parlamenut Srbije će ući samo one stranke koje pređu cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja glasova birača, a isti princip važi i za skupštine opština i gradova.Za manjinske liste važi prirodni prag, koji se dobija kada se zbir glasova stranaka koje pređu cenzus od pet odsto podijeli sa 250, što obično iznosi oko 15.000 birača. Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biće održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.

Eventualni drugi krug 20. maja

Kandidata za premijera predlaže predsjednik Republike, nakon čega mandatar predlaže program i sastav vlade.

Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca

Bonus video: