Skoplje: Ekstremisti tvrde da je meta napada bila policija

Privedeni koji su pristali da daju iskaz istražnom sudiji, rekli su da su postali deo grupe koja je vršila "nelegalne aktivnosti", zbog novca
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2012. 14:39h

Jedan od uhapšenih u akciji "Monstrum" izjavio je na saslušanju pred istražnim sudijom da je kod Željezarskih jezera trebalo da se puca na policajce, odnosno ljude u uniformi, prenosi agencija Makfaks.

Saslušanje osumnjičenih obavljeno je pod jakim policijskim obezbjeđenjem, a makedonski mediji javljaju da su istražne sudije imale problem da pronađu advokate za osumnjičene, zato što niko nije htio da prihvati da po službenoj dužnosti brani osumnjičene za petostruko ubistvo, prenosi RTS.

Kako Makfaks nezvanično saznaje, privedeni koji su pristali da daju iskaz istražnom sudiji, rekli su da su postali deo grupe koja je vršila "nelegalne aktivnosti", zbog novca.

Oni su se pravdali time da su bili veoma siromašni i da su pristali da za novac čuvaju oružje u svojim kućama.

U policijskoj akciji "Monstrum" uhapšeno je 20 osoba.

U skopskom naselju Radišani su 12. aprila ubijena petorica muškaraca, četvorica mladića i jedan sredovječni muškarac.

Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski, svi u dobi od 18 do 20 godina i 45-godišnji Borče Stefkovski.

Njihova tijela su pronađena blizu jezera, popularnog ribarskog odredišta u sjevernom predgrađu Skoplja, a pronašli su ih ribari. To ubistvo je izazvalo velike napetosti između Makedonaca i makedonskih Albanaca.

Petorica od njih su optužena za krivično djelo terorizma i za petostruko svirepo ubistvo. Dvojica osumnjičenih se nalaze u bjekstvu i za njima je raspisana poternica preko Interpola.

Makedonski Utrinski vesnik piše da su radikalni islamisti planirali da izvedu još jedan napad u Skoplju, ali niko od zvaničnika nije želio da komentariše tu informaciju.

Galerija

Bonus video: