Nema kohezije

Dodik: BiH je država u pokušaju

"Vjerujemo da je BiH neodrživa zemlja i da postoje dva scenarija - da pobijede sile koje bi željele da je unitarizuju ili da se prirodnim procesom raspadne"
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.04.2012. 13:09h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska jedina samoodrživa zajednica na području Bosne i Hercegovine, jer je BiH, i pored robusnih aktivnosti međunarodne zajednice da od nje napravi državu, ostala država u pokušaju.

"Ništa nije održivo osim Republike Srpske. Samo ona može da egzistira sa svojim samostalnim finansijama i državnom organizacijom. To ne može BiH, ni Federacija, ne mogu ni mnogi kantoni", rekao je Dodik.

"Vjerujemo da je BiH neodrživa zemlja i da postoje dva scenarija - da pobijede sile koje bi željele da je unitarizuju ili da se prirodnim procesom raspadne, a Republika Srpska se priprema za taj drugi scenario", izjavio je Dodik na otvaranju konferencije o položaju srpskog naroda u zemljama regiona.

"Znamo da to nije bliska budućnost, ali i da konstelacija odnosa i način kako je BiH sklepana kao država ne mogu da pruže sigurnost njenoj održivosti, a pogotovo sa stanovišta procesa koji se tamo odvijaju", rekao je Dodik.

On je izjavio da su tri naroda u BiH u istorijskim situacijama uvijek bila suprostavljena jedni drugima, nikad na istoj strani.

"Nema nijednog datuma u BiH koji se zajednički obilježava, osim međunarodnih praznika 1. maja i Nove godine", rekao je Dodik.

On je izjavio da svojim stavovima ne želi nikoga u Srbiji dovoditi u poziciju da mora da se složi, ali da se realnost mora poštovati, kao i činjenica da je BiH država u pokušaju, jer nema unutrašnje kohezije.