Jašareviću prijeti kazna od 100 godina zatvora

Američko ministarstvo pravde objavilo je optužnicu protiv novopazarca Mevlida Jašarevića zbog napada na zgradu ambasade SAD u Sarajevu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 09:17h

Američko ministarstvo pravde objavilo je optužnicu protiv novopazarca Mevlida Jašarevića zbog napada na zgradu ambasade SAD u Sarajevu i, ako bi bio osuđen po svim tačkama, prijeti mu kazna od 100 godina zatvora, piše danas sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na svoja saznanja, list navodi da je Sud BiH juče potvrdio optužnicu, a danas bi trebalo da bude održano i ročište o produženju pritvora.

Dodaje se da su iz Tužilaštva BiH najavili da će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Protiv Jašervića juče je objavljena i optužnica ministarstva pravde SAD, koja ga optužuje za pokušaj ubistva, napad smrtonosnim naoružanjem na američke službenike ili zaposlene u ambasadi i uništenje imovine, zatim pokušaj ubistva Amerikanaca unutar teritorije koja je pod jurisdikcijom SAD, napad smrtonosnim oružjem i oštećenja zgrade ili vlasništva SAD.

Svaka od optužbi za upotrebu vatrenog naoružanja tokom nasilnog čina predviđa minimalnu kaznu od 30 godina zatvora, dok je za optužbe za napad smrtonosnim naoružanjem s namjerom nanošenja teških tjelesnih povreda predviđena maksimalna kazna od 10 godina zatvora, navodi "Avaz".

Optužnica američkog ministarstva objavljena pošto je objavljena optužnica BiH.

U saopštenju američkog ministarstva se navodi da je slučaj napada Jašarevića na ambasadu SAD u Sarajevu, 28. oktobra prošle godine, istraživala terenska jedinica FBI iz Vašingtona.

Optužnicu su objavili pomoćnici američkog državnog tužioca za nacionalnu bezbjednost Liza Monako, tužilac za oblast Kolumbija Ronald Mejhen i pomoćnik direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) za Vašington Džejms Mekdžankin. Advokat Vlado Adamović objasnio je da SAD uvijek same sude za djela koja su usmjerena protiv njihove zemlje ili njihovih građana.

U svakom slučaju, Adamović kaže da je krivično djelo počinjeno u BiH, koja ima puni legalitet i legitimitet da sudi Jašareviću, bez obzira na to čiji je državljanin. On nije isključio mogućnost da će izručenje Jašarevića tražiti Srbija, čiji je državljanin, ali i SAD.

Galerija

Bonus video: