Makedonija traži pomoć regiona u rješavanju petostrukog ubistva

U skopskom selu Smiljkovci 12. aprila nepoznati izvršioci ubili su četvoricu mladića starosti od 18 i 20 godina i 45-godišnjeg muškarca
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 09:50h

Ministarstvo unutršnjih poslova Makedonije zatražilo je pomoć obavještajnih službi i policija susjednih zemalja za razotkrivanje izvršioca petostrukog ubistva kod skopskog sela Smiljkovci, ali do sada nisu dobijene informacije koje bi pomogle istrazi.

Iz MUP je saopšteno da se informacije traže zvaničnim i nezvaničnim kanalima, a pretpostavlja se da su ubice napustile Makedoniju sat poslije ubistva, prenijele su agencije.

U skopskom selu Smiljkovci 12. aprila nepoznati izvršioci ubili su četvoricu mladića starosti od 18 i 20 godina i 45-godišnjeg muškarca, najvjerovatnije svjedoka zločina.

Analitičari: Ubice moguće plaćenici koji rade za strance

U nedostatku zvaničnih informacija o počiniocima i motivima petostrukog ubistva koje se dogodilo 12. aprila kod Siljkovskog jezera blizu Skoplja, analitičari ocjenjuju da je vrlo vjerovatno da su ubice plaćenici koji rade za neku obavještajnu službu ili državu.

Zamjenik makedonskog ministra spoljnih poslova, inače bivši novinar i pripadnik Obavještajne agencije Zoran Petrov ne isključuje tu mogućnost.

"Mene zanima ko stoji iza tog ubistva, da li su to možda neke obavještajne službe ili možda čak i država", kazao je Petrov u emisiji KOD na televiziji Kanal 5 televiziji gdje je emitovana rekonstrukcija petostrukog ubistva.

Prema podacima iznijetim u emisiji KOD najverovatnije je da su dvojica mladića bili još živi nakon prvih metaka i da su ubice nakon toga pucale u glavu svoj četvorici

Upitan da li je obavještajna ili kontraobavještajna služba u Makedoniji mogla spriječiti ubistvo, Petrov je kazao da se ovakvi napadi događaju i drugim zemaljima i da se takva djela ne mogu lako spriječiti "zato što se spremaju u velikoj konspirativnosti".

Sličan stav ima i Aleksandar Dinevski koji je krajem 90-ih bio funkcioner u kontraobavješatjnoj službi policije.

"Prije nego što se donesu bilo kakvi zaključci i prije nego se otkrije ko je ubica moramo se držati toga da je ovo samo jedan kriminalni čin", rekao je Dinevski koji ipak smatra da nije isključeno da su ubice plaćeni profesionalci.

"Ti psi rata postoje na Balkanu i na žalost učestvovali su u više ratova i u regionu i van njega, oni ne poznaju niti vjeru niti naciju", kazao je Dinevski.

U rekonstrukciji zločina u TV emisiji navedeno je da se ubistvo dogodilo između 19.40 i 19.45 i da je bilo troje naoružanih ubica, jedan sa automatskom puškom i dvoje sa pištoljima municije kalibra devet milimetara. Još jedna osoba, kako je navedeno, bila je u automobilu parkiranom neposredno pored mjesta gdje su bile žrtve.

Auto koje su koristile ubice

Nije isključeno da su ubice nosile uniforme makedonske policije ili da su se predstavili kao policajci. U emisiji je navedeno da su napadači natjerali mladiće da se okrenu licem prema zemlji, da stave ruke iza leđa i da kleknu nakon čega su pucali u njih.

Prema podacima iznijetim u emisiji KOD, dobijenim ood roditelja žrtava i izvora istrage, najverovatnije je da su dvojica mladića bili još živi nakon prvih metaka i da su ubice nakon toga pucale u glavu svoj četvorici.

Peti ubijeni koji je kako se pretpostavlja bio svjedok ubistva Borče Stefanovski dobio je najviše metaka a ubijen je stotinak metara dalje pored jezera na mjestu gde je pecao.

U emisiji je navedeno da još nisu poznati motivi ubica ali da nije isključeno da je riječ o naručenom ubistvu i da počinioce, ali i njohove "šefove" treba tražiti van granica Makedonije.

Galerija

Bonus video: