Ključ za ubistva u Makedoniji kod tajnog svjedoka

Žrtve iz skopskog naselja Radišani su "praktično strijeljala najmanje trojica ili četvorica dobro obučenih profesionalaca"
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 09:19h

U intenzivnoj istrazi za otkrivanje zločinaca koji su uoči Uskrsa u ataru sela Smiljkovci, na sjevernoj periferiji Skoplja, brutalno ubili petoricu Makedonaca, značajan napredak zasniva se na obilju tragova i saznanjima jednog preživjelog očevica čiji identitet ostaje u tajnosti, pišu Novosti.

U činjenici da se zbog uspješnog vođenja istrage ne otkrivaju svi detalji, o kojima je govorila i Gordana Jankulovska, ministar unutrašnjih poslova Makedonije, leži i dio odgovora zasnovanog na informacijama ”tajnog svjedoka” kojeg ubice nisu primijetile i ostavile u životu.

Jankulovska je potvrdila da u istrazi ubistva na obalama vještačkog Železarskog jezera, postoji ”ozbiljan napredak”. Procjenjuje se da je ”definisani profil počinilaca”, kako je precizirala ministarka, sačinjen upravo na osnovu informacija tajnog svjedoka. No, još uvijek nije potvrđen broj i identitet ubica.

Prema saznanjima ”Novosti”, dobijenih od izvora bliskih istrazi, pronađeni i vještačeni tragovi sa mjesta zločina ukazuju da su četvoricu ubijenih makedonskih mladića - Aleksandra Naćovskog, Cvetanča Acevskog, Kireta Tričkovskog i Filipa Slavkovskog iz skopskog naselja Radišani, ”praktično strijeljala najmanje trojica ili četvorica dobro obučenih profesionalaca.”

Rafalnom vatrom iz automatskog oružja mladići su ”ubijeni iz neposredne blizine iz tri vrste oružja, a ubice su pucale iz tri pravca.”

Sa mjesta zločina

Peta žrtva ribar Borče Stefkovski iz obližnjeg sela Creševa, kako se navodi od istog izvora, takođe je brutalno, naknadno likvidiran ”sa više hitaca”, najvjerovatnije kao svjedok zločina, koji je morao biti uklonjen. Njegovo beživotno tijelo sa nekoliko prostrijelnih rana pronađeno je stotinak metara dalje od strijeljanih mladića.

Stručnjaci iz ekipe Instituta sudske medicine u Skoplju su potvrdili da je u tijelima žrtava pronađen samo jedan metak, što potvrđuje da je na njih pucano iz moćnog vatrenog oružja iz neposredne blizine nanošenjem teških prostrijelnih rana.

Pored pronađenog automobila marke ”opel”, starije proizvodnje, ostavljenog desetak kilometara sjeverno od mjesta zločina, na vještačenju je i jedan džip zatečen nadomak graničnog prelaza Blace - Đeneral Janković.

Pretpostavlja se da su ta vozila koristile ubice u bekstvu, najvjerovatnije preko granice prema Kosmetu, poslije zločina. Inspektori MUP-a Makedonije provjeravaju mogući pravac bjekstva ubica, koji su, kako je potvrdila Jankulovska, ”ostavili dosta tragova”.

Automobil marke "opel", bordo boje, koji je pronađen na desetak kilometara od mjesta ubistava definitivno je povezan za zločinom, saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Grodana Jankulovska.

Bordo "opel" je povezan sa zločinom

Dajući izjavu ispred sedišta Operativnog štaba MUP-a za rješavanje ovog slučaja, Jankulovska je pokazala sliku ovog automobila s ciljem da građani, ukoliko ga prepoznaju, daju više informacija.

Auto, kako je rekla Jankulovska, imao je lažne registarske tablice koje su bile ukradene sa nekog "mercedesa" koji nije u saobraćaju već duže vrijeme.

Automobil je dovezen iz inostranstva, ali Jankulovska nije iznijela detalje preko kog graničnog prelaza je dovezen, niti ko ga je dovezao.

Galerija

Bonus video: