Makedonija: Kamenovane albanske kuće

Ministarka MUP-a Makedonije je izjavila da je utvrđen profil, ali ne i identitet izvršilaca petostrukog ubistva
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 16:06h

Nakon ubistva četiri mladića i jednog čovjeka u blizini Skoplja, koje se dogodilo u četvrtak veče oko 23 sata, situacija u Makedoniji je napeta i strahuje se da bi moglo doći do incidenata.

Tamošnja policija je saopštila da su ubijeni mladići iz sela Radišani stari od 18 do 20 godina, a 45-godišnjak je iz sela Cereševo.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovski je na konferenciji za medije saopštila da je smrt nastupila nasilno i da su na mjestu događaja pronađene čahure i tragovi vatrenog oružja. Jankulovski je takođe apelovala na građane da ostanu mirni.

Ona je izjavila da je utvrđen profil, ali ne i identitet izvršilaca petostrukog ubistva u blizini Skoplja.

Utvrđen profil, ali ne i identitet izvršilaca petostrukog ubistva u blizini Skoplja

"Do sada je saslušano oko 100 osoba. Od velike pomoći policiji bila su javljanja građana na otvoreni telefon za rasvjetljavanje ovog slučaja, budući da su pomogli odbacivanju mogućih scenarija", rekla je Jankulovska na konferenciji za novinare.

Kamenovane kuće Albanaca Pojedini mediji su prenijeli tvrdnje stanovništva da je motiv ubistava etničke prirode, nakon čega je MUP apelovao da se ne podižu tenzije. Mještani protestuju, a došlo je i do nekoliko incidenata.Kako je u MUP-u Makedonije potvrđeno za B92, mnogo je ljudi na ulicama, lokalni putevi i autoput su blokirani i podignute su tenzije, a bilo je i kamenovanja kuća Albanaca.

Mnogi protestuju

Skopski mediji prenose da je kamenovana jedna albanska kuća i da su zapaljena dva automobila čiji su vlasnici Albanci. Televizija "24" u svom programu potvrdila da je napadnut njen kamerman i ponovila apel MUP-a.

Policija je formirala specijalnu jedinicu i operativni štab zadužen za ovaj slučaj, mjesto zločina obišao je vrh makedonskog MUP-a, predvođen Jankulovskom.

Zbog potencijalnih nereda u Radiševo su poslati i pripadnici Alfa, specijalne jedinice makedonske policije, a na putevima su i oklopna kola.

Policija je pozvala 30 osoba na razgovor povodom ovih ubistava.

Na žrtve pucano iz tri ugla

Premijer Makedonije Nikola Gruevski poručio je da će kazna ubicama stići "i od Boga i od zakona".Na obdukciji petorice ubijenih bilo je angažovano deset patologa, koji su okončali prvi dio istrage. Obdukcija je pokazala da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla.

Galerija

Bonus video: