zločin u skoplju

Protesti zbog svirepog ubistva: Kamenuju auta i autobuse

Policija još nema odgovor ko je ubio mladiće i ribara niti je poznat motiv ovog zločina
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 08:56h

Tri vozila i jedan gradski autobus oštećeni su u protestima u skopskom naselju Radišani, odakle potiče većina ubijenih kod mjesta Smiljkovci, rekla je makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Nakon što su blokirali put prema ovom naselju, žitelji su kamenovali i razbijali automobile, među kojima i vozilo novinarske ekipe Kanala 24 iz Skoplja.

Policija nije potvrdila informacije da je kamenovano i nekoliko kuća Albanaca koji žive u naselju Radišani.

Jankulovska je saopštila da je 30 ljudi privedeno na informativni razgovor.

Policija još nema odgovor ko je počinio ubistvo niti je poznat motiv ovog zločina.

Ubistva su osudile i partije Albanaca u Makedoniji - Demokratska partija Albanaca i Demokratska unija za integracije.

Presjednik Makedonije Gorge Ivanov zatražio je stišavanje strasti i odgovorno ponašanje.

Policija još nema odgovor ko je počinio ubistvo niti je poznat motiv ovog zločina.

Ubijeni ribar bio svjedok zločina

Makedonska policija potvrdila je da su kod takozvanih Železarskih jezera, u blizini obilaznice kod Skoplja, ubijena četvorica mladića starih od 18 do 20 godina, iz skopskog naselja Radišani, i jedan 45-ogodišnjak iz sela Creševo, na kilometar od jezera.

Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje, javlja agencija Beta.

Neki Internet portali objavili su više špekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloljetnu kćer.

Pozivaju na mir

MUP je zbog ovih špekulacija pozvao građane na strpljenje, da se smire strasti, a da se mediji uzdrže od špeklacija i neprovjerenih informacija da ne bi bile pokrenute međuetničke tenzije.

Ministarka policije Gordana Jankulovski je apelovala na građane da ostanu mirni:

"Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najvjerovatno bez ikakvog razloga, izgubilo život. Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijam ne doprinosi daljem podgrijavanju tenzija", rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju.

Tijela petorice muškaraca sa prostrijelnim ranama pronađena su u noći između četvrtka i petka u okolini Skoplja, u ataru sela Smilkovci, u blizini Smilkovskog jezera, saopštilo je makedonsko ministarsvo unutrašnjih poslova, javlja Makfaks.

Mještani su za "Press 24" rekli da su čuli pucnjavu oko 20 časova i da se "ne osjećaju sigurno", prenosi B92.

On je kazao da se čuo sa bratom, ali da kasnije nije mogao da ga dobije ponovo. 

"Alexander je bio mirno, kulturno dijete. Nije prošao dan, a da vas nije pozdravio na ulici", kazala je jedna od komšinica ubijenog i dodala da je mladić u maju trebalo da maturira".

Mještani su za "Press 24" rekli da su čuli pucnjavu oko 20 časova i da se "ne osjećaju sigurno", prenosi B92.

Mještani blokirali autoput kod Skoplja, novinarima prijete razbijanjem kamera

Mještani makedonskih sela Smiljkovci i Creševo blokirali su autoput kod Skoplja protestujući zbog ubistva petorice muškaraca nedaleko od obilaznice u okolini Skoplja, prenosi B92.

Blokiran je i put prema naselju Radišani, rodnog mjesta četvorice ubijenih mladića. Ljuti mještani od policije zahtijevaju što hitniji pronalazak ubice. Policija ne propušta novinare, a stanovnici im prijete razbijanjem kamera ako uđu u selo.

Galerija