Sezanova slika bila namijenjena kupcu u Beogradu

Srpska policija i tužilštvo, u saradnji sa švajcarskim pravosudnim organima, pronašli su ukradenu sliku Pola Sezana "Dječak u crvenom prsluku", čija se vrijednost procjenjuje na oko 110 miliona švajcarskih franaka
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 20:28h

Zbog krađe slike uhapšena su četvorica osumnjičenih - Ivan Peković, Draško Mladenović, Bobe Nedeljkovski i Goran Radojević, rekao je danas na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pojasnio je da su osumnjičeni za krađu slike planirali da je prodaju kupcu u Beogradu za tri i po miliona eura, a da su do sada uspjeli da naplate 2,8 miliona eura. "Policija je tokom istrage, koja je trajala oko dvije godine, došla do informacije da se slika nalazi u Beogradu i da osumnjičeni pokušavaju da je prodaju", naveo je tužilac.

U utorak je izvršena je primopredaja 1,4 miliona eura, a juče tokom dana još 400.000 eura. Kada je jedan od osumnjičenih, kako je ispričao Radisavljević, krenuo da preda sliku i primi posljednju ratu, policija ga je presrela, zaplijenila sliku i uhapsila ga.

Slika je bila sakrivena između tapacirunga u vozilu, precizirao je Radisavljević i napomenuo da je prilikom pretresa stanova osumnjičenih, pronađeno ukupno 1,49 miliona eura. Krađa je, prema njegovim riječima, "bila tipovana" za našeg državljanina, ali tužilac nije želio da otkriva njegov identitet da ne bi ugrozio dalju istargu. Radisavljević je poručio da će slika uskoro biti vraćena pravom vlasniku, dok je protiv osumnjičenih pokrenuta istraga zbog razbojništva koje su počinili na teritoriji Švajcarske - pljačkom u Cirihu 2008. godine.

Ministar Dačić je ukazao da se uhapšeni sumnjiče za veliki broj drugih krivičnih djela i to Peković za 34 krivična djela, Nedeljkovski za 16, Mladenović za više desetina, a Radojević za više krivičnih djela. On je naveo da je pljačku četiri slike u Cirihu 2008. godine izvršio Mladenović sa NN licem, a da su ostala trojica bili logistička podrška u organizaciji pljačke.

Dvije slike su odmah vraćene, dvije su donijete u Srbiju, od kojih je "Dječak u crvenom prsluku" posljednja koja je pronađena.

Švajcarski eksperti utvrdili originalnost Sezanovog rada

Na konferenciji za novinare u prisustvu članova SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, bila je izložena pronađena slika, koju su čuvala dva člana Uprave kriminalističke policije.

Dačić je u prisustvu predstavnika policije i tužilaštva akciju ocijenio izuzetno uspješnom, ukazujući da je sprovedena sa švajcarskim kolegama. Do rezultata smo došli na osnovu istrage koju je započela švajcarska policija u vezi sa krađom slika 2008. godine, i nakon svih ovih godina imali smo odličnu saradnju koja je rezultirala i pronalaskom posljednje ukradene slike, rekao je Dačić.

Ministar je naglasio je da je ovo jedna od najvećih zapljena u finansijskom smislu, precizirajući da je kod uhapšenih lica nakon akcije koja je trajala dva-tri dana nađeno još i 1,5 miliona eura, 60.000 franaka, četiri vozila... Dačić je ukazao da su švajcarski eksperti utvrdili originalnost Sezanovog rada, napominjući da akcija izazvala veliko interesovanje svih svjetskih medija. Najavio je da će dati nalog direktoru policije da nagradi sve koji su učestvovali u ovoj akciji.

Bonus video: