Dramaturzi se poigrali sa partijama u Srbiji

Mladi dramaturzi iz Srbije se učlanili u više partija u Srbiji da bi dokazali da se kroz stranku može postići ono što ne može regularnim putem
0 komentar(a)
Maja i Milan - poigrali se sa partijama u Srbiji, Foto: Jutarnji.hr
Maja i Milan - poigrali se sa partijama u Srbiji, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 12.04.2012. 12:07h

Dvoje mladih dramaturga iz Srbije, Maja Pelević i Milan Marković, nakon što su ostali bez posla, upustili su u nesakidašnji eksperiment. Vođeni činjenicom da se članstvom u partiji obezbjeđuje egzistencija, krenuli su od stranke do stranke i učlanili se u svaku, piše hrvatski Jutarnji list.

Svuda su dočekani raširenih ruku, u "lijevom" LDP-u Čede Jovanovića, kao i u desnom DSS-u Vojislava Koštunice, ili SNS-u Tomislava Nikolića.

Maja i Milan strankama su se predstavili sa svojim pravim identitetom, i svuda su odmah ušli u stranački savjet za kulturu, a u nekoliko stranaka ponuđene su im i funkcije

Desničari dočekuju toplije

"Nešto toplije smo dočekani u tim desnijim, konzervativnim strankama, zato što njima nedostaju mlađi, urbani i obrazovani ljudi, za razliku od, recimo, Demokratske stranke koja je dugo na vlasti pa ima dovoljno kadrova" kaže Maja Pelević.

Iako mladi, već su afirmisani: Maji su izvođene drame "Pomorandžina kora", "Beograd - Berlin", "Ja ili neko drugi", a Milanu Markoviću su dvije drame "Čišćenje idiota" i "Dobar dečak" postavljene i u Engleskoj. Kao dramaturzi ne mogu raditi jer su pozorištu u Beogradu ove godine prepolovljeni proračuni.

"Htjeli smo da dobijemo materijalne dokaze za to da kao član stranke možeš imati posao i funkciju, i napredovati, sve što ne možeš regularnim putem. Bez podrške stranke ne možeš biti umjetnički direktor, čak ni dramaturg" objašnjava Maja Pelević.

Ona je dvije godine radila u jednom beogradskom pozorištu, ali je dobila otkaz kad je po političkoj liniji smijenjen direktor koji ju je doveo. S istom tom biografijom, istim profesionalnom pozadinom, ne bi izgubila posao da je bila u nekoj straci.

Maja i Milan strankama su se predstavili sa svojim pravim identitetom, i svuda su odmah ušli u stranački savjet za kulturu, a u nekoliko stranaka ponuđene su im i funkcije.

Gebels oduševio ljude iz DSS-a

Jedino su u DSS-u od njih tražili da im pošalju tekst u kojem će predstaviti svoje ideološke stavove, pa su tako došli na ideju da pošalju tekst Hitlerovog propagandista Josepha Goebbelsa. Skinuli su s interneta Gebelsov govor iz 1929. "Znanje i propaganda" i poslali ga DSS-u.

"Ta ideja došla nam je kao šlag na torti! Malo smo promijenili tekst, umjesto Hitler napisali smo ime predsjednika stranke Vojislava Koštunice, umjesto nacional-socijalizam upisali bismo demokratiju" prenosi Maja. Isti taj tekst zatim su poslali u ostalih šest stranaka.

Svuda su bili oduševljeni jasnim i snažnim idejama novopečenih stranačkih kolega. LDP je taj tekst pod naslovom "Ideja - strategija - pokret" objavio na svojoj web stranici. Akcija je naprasno prekinuta pet dana kasnije kad su vidjeli da je LDP skinuo tekst s web stranice.

Ne znaju je li netko u LDP-u shvatio ko je u stvari autor teksta, ili im je to dojavio neko iz kruga Milanovih i Majinih prijatelja.

Bonus video: