Neredi u Beogradu: Povrijeđeno 11 policajaca i 2 građanina

Mještani Resnika planiraju da blokiraju prugu Beograd - Bar "ukoliko vlasti ne odustanu od namjere da u ovo naselje dosele Rome"
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 19:56h

U neredima u beogradskom predgrađu Resnik povrijeđeno je 11 policajaca i dva građanina, javlja agencija Beta, pozivajući se na informacije iz srpskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Za sada 11 policajaca zatražilo ljekarsku pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) i dva gradjanina u Urgentnom centru", rečeno je u MUP-u Srbije.

Policija je privela 15 osumnjičenih za nerede, navodi isti izvor.

U naselju Resnik su izbili neredi zbog postavljanja stambenih kontejnera, u koje bi trebalo da budu smješteni Romi koji su raseljeni iz naselja Belvil na Novom Beogradu.

Mještani Resnika protestovali su u subotu zbog odluke gradskih vlasti da u njihovo naselje presele Rome iz Belvila.

Policija je u subotu silom rastjerala okupljene mještane, ali su zbog blokade puta uspjeli da postave samo 8 od planiranih 80 stambenih kontejnera.

Mještani Resnika planiraju da blokiraju prugu Beograd - Bar "ukoliko gradske vlasti ne odustanu od namjere da u ovo naselje dosele Rome iz Belvila", javlja B92.

Sindikat srpske policije oštro je osudio napad na policajce.

Prema njihovom saopštenju policajce su napali "mještani zajedno sa navijačima Rada i Crvene zvezde".

Iz sindikata su poručili i da policajci nisu imali adekvatnu policijsku opremu, koja je stara i dotrajala, te da su zato povrijeđeni.

Gradonačelnik Beograda osudio rasističke nerede

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas osudio je rasno motivisane nerede u beogradskom predgrađu Resnik.

"Kad neko odluči da napadne drugog čovjeka i nanese mu povrjede kamenicom ili flašom, on je tim činom prestao da bude građanin koga štiti zakon i postao je huligan.

"Podsjećam Beograđane da se zbog rasne netrpeljivosti Beograd u prošlosti dva puta stidio (...) kad su na ulicama našeg grada stradala romska djeca samo zato što su druge boje kože", kazao je Đilas

Zato svi oni koji su danas napali policajce moraju biti kažnjeni", rekao je Đilas, a prenio bilten gradske uprave Beograda - Beoinfo.

Đilas je istakao da su neredi u Resniku "isključivo rasno motivisani" i naveo da je to je ozbiljan problem "o kojem se mora glasno i jasno govoriti".

"Podsjećam sve Beograđane da se zbog rasne netrpeljivosti Beograd u prošlosti dva puta stidio, da smo imali dane žalosti i dizali spomenike kad su na ulicama našeg grada stradala romska djeca samo zato što su druge boje kože", rekao je Đilas.

Galerija

Bonus video: