B92: Tadić podnosti ostavku, izbori za predsjednika Srbije 6. maja

Tadić je obavijestio članove stranke da misli da da je najbolje za građane da glasaju ove godine samo u maju
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 17:06h

Predsednik Srbije Boris Tadić je donio odluku da skrati svoj mandat, pa će njegove dužnosti preuzeti predsjednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, koja će i raspisati vanredne predsjedničke izbore, prenosi B92.

Tadić je obavijestio članove stranke da misli da da je najbolje za građane da glasaju ove godine samo u maju, a ne dva puta jer će se tako uštedjeti i i državni novac.

Da će Tadić podnijeti ostavku ukoliko dobije čvrste međunarodne garancije da na Kosovu neće biti sukoba i novih napada na Srbe, nakon čega će 6. maja biti održani predsjednički izbori, javio je ranije beogradski dnevni list ''Blic'', pozivajući se na neimenovani izvor blizak predsjedniku Srbije.

Prema riječima istog izvora, Tadić tada još nije donio konačnu odluku jer u slučaju nemira na Kosovu predsjednica srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja bi bila v.d. predsjednika države nakon što Tadić podnese ostavku, nema pun mandat za djelovanje.

Predsjednica srpskog parlamenta već je izrazila spremnost da preuzme dužnost predsjednika države, dodavši kako ne očekuje da bi u razdoblju do konstituiranja nove vlasti bilo većih problema u funkcioniranju države.

Budu li održani i predsjednički izbori, uz Tadića su, po pisanju ''Blica'', poznata još tri kandidata za predsjednika Srbije.

Tadić još nije donio konačnu odluku jer u slučaju nemira na Kosovu Slavica Đukić Dejanović, koja bi bila v.d. predsjednika države, nema pun mandat za djelovanje

To su, kako se navodi, predsjednik vodeće opozicione Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, koji je već dva puta od Tadića izgubio izbore za predsjednika države, predsjednik Socijalističke partije Srbije i glavni koalicijski partner Tadićeve Demokratske stranke Ivica Dačić, kao i predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Nakon što bi Tadić podnio ostavku, raspisivanje predsjedničkih izbora u nadležnosti je predsjednice parlamenta, a prema zakonu o izboru predsjednika Srbije, od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30, niti više od 60 dana.

U Srbiji su za 6. maj raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srpskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Kosovski parlament je potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srpskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriji Kosova, a predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići nekoliko dana nakon toga je izjavio da će srpski izbori na Kosovu biti silom spriječeni "ako to bude potrebno".

Predsjednik skupštine Kosova Jakup Krasnići je izjavio da će srpski izbori na Kosovu biti silom spriječeni "ako to bude potrebno"

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi u ponedjeljak je, u izjavi koju prenose beogradski mediji, ustvrdio kako kosovska policija ima plan za sprječavanje održavanja srpskih lokalnih izbora na Kosovu, najavivši da će oni koji budu pokušali da ih sprovedu biti u tome zaustavljeni, te da će im biti oduzet izborni materijal.

Beogradski mediji u subotu su objavili kako srpski lokalni izbori neće biti održani na Kosovu, jer su bez podrške međunarodne misije UNMIK-a i uz protivljenje kosovskih vlasti preveliki bezbjednosni rizici njihovog održavanja.

Galerija

Bonus video: