Zvizdić: Uputićemo notu Crnoj Gori zbog migranata

Kako je kazao, BiH je upoznata da se na teritoriji Crne Gore i Srbije raspuštaju migrantski centri i da se velike grupe migranata organizovano, institucionalno, ali i neorganizovano, uz pomoć kriminalnih grupa, pokušavaju prebaciti u BiH
60 pregleda 2 komentar(a)
Denis Zvizdić, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Denis Zvizdić, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2018. 16:49h

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je da će BiH upututi note Crnoj Gori i Srbiji, u kojima će ih obavijestiti da je BiH upoznata da se na njihovoj teritoriji raspuštaju migrantski centri i da se velike grupe migranata organizovano, institucionalno, ali i neorganizovano, uz pomoć kriminalnih grupa, pokušavaju prebaciti u BiH.

Zvizdić je rekao da će BiH sarađivati sa Crnom Gorom i Srbijom u zaustavljanju migranata.

"Svakako ćemo i sa Hrvatskom vidjeti dalju saradnju u pogledu kretanja migranata prema EU, jer njihov cilj je u stvari zapadna Evropa, a ne BiH. Naši ministri će obići te tri zemlje", naveo je Zvizdić u svom obraćanju u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On je istakao da će BiH zaustaviti protok migranata na svakom dijelu teritorije koji ne predstavlja zvanični granični prelaz, dodavši da se "neće dozvoliti prelazak migrantima preko ilegalnih prelaza na granici BiH sa Crnom Gorom i Srbijom".

Predsjedavajući Savjeta ministara je naveo da je najveći dio migranata, oko 30 odsto, iz Sirije, zatim iz Pakistana oko 15 odsto, Avganistana, devet odsto i Irana 6,4 odsto.

Najveći broj njihovih prelazaka je na granici BiH sa Srbijom, Crnom Gorom, a potom sa Hrvatskom.

Migranti se kreću duž tri rute - prema Bijeljini, prema Višegradu i Zvorniku, i prema Trebinju.

"Najdominantnija je ona koja ide prema Višegradu i Zvorniku. Odatle se migranti upućuju ka Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu", kazao je Zvizdić.

Govoreći o boravku migranata na javnim mjestima, Zvizdić je kazao da će oni biti premješteni u odgovarajuće centre. Najavljeno je da će migranti iz Sarajeva biti smješteni u centru u Salakovcu, kod Mostara.

Bonus video: