Priznali da su za Sanadera i HDZ izvlačili novac

Dvoje optuženih u aferi Fimi-media osuđeni na ukupno 17 mjeseci zatvora i pola miliona eura novčane kazne
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 19:34h

Županijski sud u Zagrebu je izrekao prve presude za jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj u kojoj su, između ostalih, optuženi bivši premijer Ivo Sanader i stranka na čijem je čelu bio, Hrvatska demokratska zajednica.

Oni su, zajedno sa još devet fizičkih i pravnih lica, optuženi za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i ministarstava preko privatne marketinške agencije Fimi-media po kojoj je afera i dobila ime.

Sudsko vijeće prihvatilo je nagodbe koje je s Tužilaštvom sklopilo dvoje optuženih - Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić i njihove firme, Ani-Lon i Onid.

Oni su u zamjenu za manje kazne priznali da su za Sanadera i HDZ izvlačili novac, te je Lončar-Papeš dobila kaznu od 11 mjeseci zatvora uz koju će državi morati da vrati dva miliona kuna (265.000 eura), a Bojan Dimić šestomjesečnu zatvorsku kaznu i nadoknadu 1,8 miliona kuna (239.000 eura) državi.

„Moja stranka je sad slobodna obveza u postupku koje je imala kao okrivljena. Ako je sud pozove za svjedokinju, odazvaće se pozivu i svjedočiti“, kazao je Mitko Naumovski, Advokat Lončar-Papeš.

Iz tužilaštva nisu željeli da otkriju hoće li biti još nagodbi, ali se u javnosti spekuliše da će to učiniti i nekada Sanaderovi bliski saradnici Mladen Barišić, bivši sef carine i blagajnik u HDZ-u, te Nevenka Jurak, preko čije se firme Fimi-media novac izvlačio.

Prvooptuženi u aferi Fimi-media, Sanader i HDZ terete se da su ostvarili više od šest miliona eura protivpravne imovinske koristi, od čega Sanader oko dva miliona.

U tom slučaju je prvi put u Hrvatskoj optužena neka politička stranka, i to ona koja do nedavno bila na vlasti.

Bivšem premijeru se sudi na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hipo banke. U istom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona eura mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji.

Galerija

Bonus video: