SAD planirale prevrat u Beogradu

Mitropolit Simeon je 1974. iz Njujorka javio da će SAD organizovati "podrivačku djelatnost" u SFRJ, za šta u američkoj državi Nju Džerzi pripremaju "mlade Srbe, Hrvate, Slovence"
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 11:11h

Mitropolit Bugarske pravoslavne crkve Simeon Kostadinov je, dok je djelovao u Sjedinjenim Američkim Državama, kao agent bugarske tajne službe slao izvještaje o pripremama SAD da izvrše prevrat u Jugoslaviji, kako bi spriječile invaziju Sovjetskog Saveza na SFRJ poslije smrti šefa države Josipa Broza Tita, javlja Vjerska informativna agencija.

Nakon otvaranja tajne arhive bugarske komunističke Državne bezbjednosti, javnosti je dostupno "više tona" izvještaja koje je mitropolit Simeon slao dok je djelovao u SAD od 1966. do 1980. godine.

Mitropolit Simeon je 1974. iz Njujorka javio da će SAD organizovati "podrivačku djelatnost" u SFRJ, za šta u američkoj državi Nju Džerzi pripremaju "mlade Srbe, Hrvate, Slovence, možda i Bugare", prije infiltracije u Jugoslaviju preko Grčke.

U jednom izvještaju je mitropolit Simeon iznio mišljenje da će se SFRJ raspasti "poslije pada Gvozdene zavjese", a pisao je i o djelovanju "Hrvatske oslobodilačke vojske" i njenoj saradnji sa organizacijom "Slobodna Poljska".

Bugarska tajna služba je izvještaje prosljeđivala u SSSR, gdje su bili oduševljeni sposobnošću agenta.

Bonus video: