Zadar: Sveštenik optužen da je zlostavljao više od stotinu dječaka

Čitav slučaj izašao je u javnost kada je nekoliko njegovih žrtava, danas već odraslih muškaraca, zajedno prijavilo slučaj
0 komentar(a)
sveštenik, Foto: Tanjug
sveštenik, Foto: Tanjug
Ažurirano: 16.03.2012. 10:16h

Zadarski nadbiskup zabranio je održavanje misa penzionisanom hrvatskom svešteniku Nedeljku Ivanovu (72) iz Bibinja zbog optužbi da je zlostavljao više od stotinu dječaka, piše Jutarnji list.

Čitav slučaj izašao je u javnost kada je nekoliko njegovih žrtava, danas već odraslih muškaraca, zajedno prijavilo slučaj, prenosi PCNEN.

Ivanov je više od 20 godina držao mise, ispovijesti, vjenčavao, krstio, a pokrenuo je i izgradnju mjesne crkve, zbog čega je dobio nagradu za životno djelo opštine Bibinje i postao njen počasni građanin.

On se sumnjiči da je sve vrijeme sistemski i perfidno seksualno zlostavljao dječake ministrante ili one koji bi su mu dolazili na ispovijest.

Prema dosadašnjim iskazima, on je prilikom držanja ispovijesti pozivao dječake u sakristiju umjesto u ispovjedaonicu, te ih zastrašivao da ne odaju da ih je neprimjerno dodirivao, grlio i ljubio.

Slučaj je zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću prijavio jedan hrvatski iseljenik, a ubrzo nakon toga pokrenuta je istraga i došlo se do ispovijesti više žrtava. Sva dokumentacija je upućena u Vatikan gdje je sada pokrenuta zvanična istraga.

Jutarnji piše da bi ovaj pedofilski skandal mogao postati najveći u Hrvatskoj.

Bonus video: