Šešelj u završnoj riječi ponovo o haškoj zavjeri

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj je danas pred sudom u Hagu započeo završnu rijei u kojoj je optužio sud da je instrument obavještajnih službi zapadnih sila koje žele da uklone njega i njegovu stranku iz političkog života u Srbiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 16:46h

Šešelj je danas započeo sa iznošenjem završne riječi za koju je dobio četiri radna dana koja će biti raspoređena na sljedeće dvije sedmice.

Haško tužilaštvo je prošle nedjelje u završnim riječima zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i vojvođanskih Hrvata u Srbiji.

Šešelj je ponovio svoj uobičajeni repertoar tvrdnji da je haški sud plod zavjere SAD, Njemačke, Francuske, Britanije i Vatikana koji nastoje da nametnu svoja rješenja na jugoistoku Europe uključujući i "izdajnički", "kvislinški" režim koji je na vlasti u Beogradu od 2000. godine i da obavještajne službe tih zemalja 'atakuju' na njegovo zdravlje u pritvoru.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Šešelj je proglasio instrumentom američke hegemonije "koji zamjenjuje američku konjicu a čak i američku VI. flotu" u borbi protiv Srba.

Šešelj je trebao da da svoju završnu riječ još u ponedjeljak ali je zbog iznenadne hospitalizacije u petak, u kojoj mu je zamijenjen potkožni defibrilator, njihovo izvođenje odloženo za srijedu.

Šešelj je početak završnih riječi iskoristio za obračun i diskreditaciju političkih protivnika u Srbiji kako bivših kolega iz vlastite stranke,Tome Nikolića i Aleksandra Vučića tako i drugih aktera na političkoj sceni u Srbiji.

Šešelj je prokomentarisao i da su tužitelji u predmetu protiv njega doživjeli fijasko jer je svjedok za svjedokom u sudnici doživljavao "nokaut" kada bi ih on ispitivao, pa su potom sudije i tužioci prema uputstvima stranih obavještajnih službi počeli pribjegavati drugim taktikama - odugovlačenje postupka i ugrožavanja njegovog zdravlja.

"Vašoj presudi ljudi će se smijati", kazao je sudijama koji su stpljivo saslušali njegovo izlaganje dodajući da je "zadovoljan onim što je postigao" jer će za istoriju ostati istina zapisana u transkriptima s njegovog suđenja.

"Za to je vredelo živeti", rekao je Šešelj.

On je u završnim riječima tvrdio i da mu tužilaštvo predlagalo nagodbu o priznanju krivice u zamjenu za desetogodišnju kaznu zatvora.

Vođa srpskih radikala u završnim riječima ponovio je i svoju tezu da su nacistički zločinci poput Hermana Geringa imali više prava tokom svog suđenja iako se radilo o prijekom vojnom sudu osnovanom da bi se sudilo poraženoj strani nego što je on imao jer mu je bilo uskraćeno pravo da se brani sam i bira advokata po vlastitom izboru.

Šešelj je izjavio i da je zločin u Srebrenici podmetnut Srbima i da su ga osmislili francuski i američki obavještajci kako bi se stvorio povod za bombardovanje Srba.

Bonus video: