Albanska opozicija sprema "protestnu turneju"

Lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Ljuljzim Baša je najavio proteste protiv vlade Edija Rame u okruzima širom zemlje
1463 pregleda 0 komentar(a)
Baša na protestu, Foto: Reuters
Baša na protestu, Foto: Reuters

Predsjednik albanske Demokratske partije Ljuljzim Baša sazvao je vrh te najveće opozicione stranke radi dogovora o sjledećim koracima.

Kako prenosi novinska agencija INA, Baša je na sjednici predsjedništva stranke istakao da treba kombinovati proteste sa pripremanjem programa jer, prema njegovim riječima, ne treba isključiti mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

"Treba da se napravi interakcija protesta sa kreiranjem alternativnog programa. Radna grupa koja će biti osnovana biće zadužena za svaku važniju oblast poput visokog obrazovanja, penzija, zdravstva, investicija... Hajde da počnemo sa radom kako ne bismo napravili najgori izbor. Ne smijemo da potrošimo ni minut", rekao je Baša.

Takođe, tokom sjednice predsjedništva stranke isključen je Musljim Murizi, koji je bio protiv vraćanja mandata.

"Kulminacija protesta ponovo u Tirani"

Prema izvorima albanskih medija, opozicija će sada nastaviti proteste u regionima i okruzima, a zatim organizovati još jedan veliki protest u Tirani.

Ljuljzim Baša je naglasio da njegova Demokratska partija i opozicione stranke pripremaju protestnu turneju po okruzima, koja će kulminirati ponovo u Tirani "i prijevremenim izborima".

"Predsjedništvo stranke se okupilo kako bi usvojilo važne odluke o pokretanju građanske akcije. U tom kontekstu prva važna odluka odnosi se na izradu nacionalnog plana protesta, a kasnije i glavnog okupljanja u Tirani, gdje će odluke o mobilizaciji za uklanjanje (premijera Edija) Rame biti donijete narednih dana", poručio je Baša.

Dodao je da će na centralnom i lokalnom nivou u Albaniji biti uspostavljeni politički i organizacioni štabovi koji će obezbijediti snažne proteste širom zemlje i uspostavljanje saradnje sa svim zainteresovanim stranama.

"Naša politika je usmjerena ka biznisu, penzijama, ali prije svega ekonomiji. Počinjemo turneju protesta sa nadom za Albaniju", zaključio je Baša.

Hiljade pristalica albanske opozicije protestovalo je u centru Tirane u četvrtak, zahtijevajući smjenu vlade Edija Rame.

Bonus video: