Bivši bosanski vojni vođa obećao da će oživjeti „Agrokomerc“

Abdić je prešao put od komuniste preko korumpiranog kapitaliste do lidera Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom rata 1992-95
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 21:07h

Pozdravljen od strane nekoliko hiljada pristalica, bivši bosanski vojni vođa Fikret Abdić - jedna od najkotroverznijih ličnosti krvavog raspada Jugoslavije – juče ujutro je prijevremno oslobođen iz pulskog zatvora nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zbog ratnog zločina u BiH.

Abdić je prešao put od komuniste preko korumpiranog kapitaliste do lidera Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom rata 1992-95, u karijeri koja je tipičan primjer promjenljive lojalnosti i žeđi za profitom koja je često bila u pozadini sukoba.

Zbog osnivanja Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koja je okarakterisana kao paradržavna tvorevina i čije su se snage tokom rata u BiH, u Cazinskoj krajini, sukobile sa snagama Armije BiH, dugogodišnji direktor „Agrokomerca“ iz Velike Kladuše 2003. je osuđen za ratne zločine na 20 godina. Kazna mu je kasnije smanjena na 15 godina zatvora.

Autonomna pokrajina Zapadna Bosna formirana je po ugledu na Srpske autonomne oblasti (SAO) iz 1991. godine, čime je stvoren veliki unutarbošnjački sukob. Abdić, član Predsjedništva predratne BiH, na početku rata se distancirao od lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića.

Abdić, čija se izjava „Ne zagovaram nikakvu opciju, nemam nikakvu ideju i pristajem na sve“, često citira, i dalje uživa podršku na rodnom sjeverozapadu Bosne kao bivši vlasnik prehrambenog giganta koji je zapošljavao hiljade radnika.

Oko 3.000 njegovih pristalica iz različitih krajeva BiH, ali i iz drugih evropskih zemalja, koji su u Pulu stigli u više od 40 autobusa i više putničkih vozila, dočekali su ga ispred zatvora skandirajući njegov nadimak „Babo“.

Abdić je okupljenima obećao da će se vratiti u Veliku Kladušu i boriti za obnovu „Agrokomerca“, a stranim investitorima je poručio da su dobrodošli.

„Naša borba sada je borba protiv siromaštva“, poručio im je 72-godišnji Abdić.

Abdić je 80-tih godina uhapšen i optužen da je izdao mjenice bez finansijskog pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara, za vrijeme kratkog perioda tržišnih reformi koje su prethodile raspadu Jugoslavije. Vratio se na izborima 1990. prije nego što je BiH proglasila nezavisnost.

„On gotovo da više izgleda kao lik iz nekog južnoameričkog romana, nego kao balkanski privrednik, političar, vladar i zločinac“, napisao je bosanski pisac Muharem Bazdulj u beogradskom nedjeljniku „Vreme“.

„Ni iz jedne se druge lidersko-ratne karijere ne vidi tako jasno kao iz Abdićeve da se zapravo u samom središtu srca tame ratova devedesetih kriju ekonomski motivi, pljačka i želja za profitom“.

Članovi banjalučkog ogranka Abdićeve Demokratske narodne zajednice (DNZ) juče su na centralnom gradskom trgu organizovali proslavu pod nazivom „Babo, srećna ti sloboda“.

Abdić nije otkrio da li planira povratak na političku scenu, a očekuje se da će za sada živjeti u živopisnom hrvatskom ribarskom gradiću Vološko, gdje njegova porodica posjeduje imanje.

Njegova kćerka, poslanica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Elvira Abdić-Jelenović, najavila je da je „Abdićev prioritet obnova privrede u Velikoj Kladuši“.

Nakon prijevremenog izlaska, Abdić ima svu slobodu kretanja, ali će morati redovno da se javlja policiji.

U Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu zbog više krivičnih djela privrednog kriminala.

Za neke dobročinitelj za druge zločinac

Nurija Krajić, koji je nosio bijelu majicu sa Abdićevom slikom, rekao je da očekuje da će Babo ponovo pokrenuti proizvodnju u „Agrokomercu“.

„On je osnovao Autonomu pokrajinu Zapadnu Bosnu, ali on nije zahtijevao rat. Znate, on je najjači ekonomista i najveći političar, njega su prikazali kao ratnog zločinca, ali to nije tačno,“ izjavio je Krajić.

Međutim, za mnoge u Federaciji BiH, Abdić je izašao kao ratni zločinac i ubica.

„Apsolutno ne vidim nikakve pomake osim lažne nade određenim pojedincima koji su smatrali u ono vrijeme da je politika koju on vodi pozitivna politika“, kazao je predsjednik Saveza demobilisanih boraca, Almir Tutić

Galerija

Bonus video: