Sukobi Makedonaca i Albanaca u Skoplju

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska danas je građane pozvala na uzdržanost, nakon tri incidenata u autobusima gradskog prevoza u Skoplju, u kojima je došlo do tuča između Makedonaca i Albanaca
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 19:33h

Jankulovska je na konferenciji za novinare rekla da pojedinci žele da naruše međuetničke odnose i, da ne bi došlo do eskalacije, pozvala je na "razum, uzdržanost i umjerenost".

Ona je, takođe, informisala javnost da je na terenu pojačno policijsko prisustvo.

"Ne isključujem mogućnost da u Makedoniji ima ljudi koji žele da dođe do narušavanja međuetničkoh odnosa, ali ubijeđena sam da je ipak veći broj onih koji to ne žele i koji će dati svoj doprinos smirivanju napetosti i demaskiranju onih koji žele etničke tenzije", rekla je Jankulovska.

U toku noći u Skoplju su se dogodila tri incidenata u autobusima javnog prevoza.

U prvom je grupa mladih ušla u autobus koji saobraća na prigradskoj liniji, i pritom je povrijeđeno pet osoba, među kojima i jedna žena.

U drugom incidentu, u skopskom naselju Čair, gdje su većina stanovništva Albanci, povrijeđeno je dvoje putnika, mladić i djevojka.

Tom prilikom bio je napadnut i šofer autobusa, jer je pokušao da zatvori vrata nasilnicima, koji su ga udarali pesnicama i davili ga. Vozač je hospitalizovan.

Serija incidenata završena je jutros kada je grupa od 18 nasilnika napala i maltretirala putnike prigradskog autobusa. Pritom su povrijeđeni dvojica mladića.

Prema riječima Jankulovske, MUP ne povezuje ta tri inicidenta, ni prema motivima, niti prema etničkoj pripadnosti napadnutih i napadača.

Ona smatra da prisustvo policajaca u autobusima ne može potpuno da spriječi ovakve incidente i apeluje da se u proces uključe nastavnici, roditelji i priholozi.

Bonus video: