Riječi mržnje su bile Šešeljevo oružje

"On je svojim riječima udarao nesrbe u Hrvatskoj, BiH i Hrtkovcima", kazala je tužiteljica parafrazirajući Šešelja koji je kazao da su "riječi moćno oružje jer mogu udarati kao haubica".
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 20:16h

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj svojim je huškačkim govorima satanizovao Hrvate i Muslimane i tako pripremio teren za progon nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH, poručila je danas u završnim riječima na suđenju Šešelju pred Haškim sudom tužiteljica Liza Birsej.

"On je svojim riječima udarao nesrbe u Hrvatskoj, BiH i Hrtkovcima", kazala je tužiteljica parafrazirajući Šešelja koji je kazao da su "riječi moćno oružje jer mogu udarati kao haubica".

"Tokom čitavog sukoba u Hrvatskoj etiketirao je Hrvate i hrvatsko vođstvo kao ljude spremne da počine genocid. Termin ustaša koristio je kako bi s prezirom ponižavao sve Hrvate... i kako bi postali ubilačka prijetnja Srbima... Njihovo uništenje postalo je tako opravdano", kazala jeBirsej ističući da je Šešelj koristio stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu kako bi uplašio i mobilizovao Srbe i potsticao ih na zločine nad Hrvatima.

Šešelj je bio neumoran u svojoj promociji velike Srbije, neumoran u nazivanju Hrvata ustašama, neumoran u podrugljivom nazivanju Bošnjaka, neumoran u tvrdnjama da Srbima prijeti genocid i neumoran u pozivima na osvetu, rekla je tužiteljica ističući da, kad se propaganda ponavlja, onda se pretvara u mržnju i nasilje.

U Srbiji je imao status medijske zvijezde i zato je njegova odgovornost još veća, a njegove izjave i govori imali su za cilj da ohrabre Srbe na činjenje zločina i da ih oslobode od odgovornosti ukoliko takve zločine počine.

Tužiteljica je u sudnici pustila snimke niza Šešeljevih huškačkih govora na kojima se vidi kako okupljeni na tim skupovima vatreno odgovaraju na njegove pozive na obračun s Hrvatima i Muslimanima.

Tehničke probleme u emitovanju njegovog govora iz 1991. godine u Jagodnjaku u kojem je poručio Hrvatima da će se osvetiti srpska krv i žrtve iz Drugog svjetskog rata Šešelj, koji završne riječi prati s podsmijehom, sarkastično je komentarisao: "Ovo su genijalne riječi na koje sam i danas ponosan, ali ništa se ne čuje".

Završna riječ tužitelja nastavljaja se sjutra.

Bonus video: