Sanader: Mafija mi nije prijetila, to su bajke

Vikiliks je objavio mejl analitičara Papica u kome piše zašto je Sanader otišao premijerskog mjesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 12:25h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader odbacio je navode u medijima, utemeljene na informacijama Vikiliksa, o tome da su ga na ostavku 2009. godine natjerali pripadnici organiziranog kriminala.

"To su bajke. Prvo su pokušali s Angelom Merkel, a sada ovo. Takve stvari ne postoje u međunarodnoj politici", rekao je Sanader demantirajući napise i WikiLeaks.

U mejlovima američke privatne obavještajne agencije Stratfor, a koje je objavio Vikiliks, našao se i ona u kojem je analitičar Marko Papic svoju centralu u SAD-u izvijestio zašto je s premijerskog mjesta u Hrvatskoj otišao Ivo Sanader, piše index.hr.

"Izvor nam je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebalo da gradi LNG terminal. Povezao se s organizovanim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove porodice. Slijedio je njihove naredbe", napisao je Papic 17. septembra 2009. godine u mailu Eugenu Čausovskiju iz Stratfora.

Kao izvor je naveo švedskog političara dobro povezanog sa švedskim ministrom vanjskih poslova Karlom Biltom i dobrim vezana na Balkanu.

Bonus video: