Stratfor: Ruse i Srbe držati na oku i kada igraju fudbal

Do njih je "Vikiliks" došao uz pomoć hakera iz organizacije "Anonimus", a u dokumentu pod nazivom "Evroazija" pominju se Srbija i ostale države u regionu
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 16:32h

Na sajtu "Vikiliks" ove nedjelje pojavili su se hakovani mejlovi američke obavještajne kompanije "Stratfor" (Strategic Forecasting - Strateško predviđanje) u kojima su neke od analiza posvećene Balkanu.

U dijelu u kojem se pominje Srbija poseban naglasak je stavljen na odnos Beograda prema Rusiji.

"Rusko-srpski odnos je posebno važan. Baš me briga ako je u pitanju i njihova prijateljska fudbalska utakmica, mi moramo da znamo o tome", piše u mejlu poslatom 21. jula 2009. godine.

"Vikiliks" je u ponedjeljak počeo da objavljuje Globalne obavještajne fajlove - više od pet miliona mejlova koji su iz sjedišta "Stratfora" u Teksasu slati u periodu između jula 2004. i kraja decembra 2011. godine.

Do njih je "Vikiliks" došao uz pomoć hakera iz organizacije "Anonimus", a u dokumentu pod nazivom "Evroazija" pominju se Srbija i ostale države u regionu.

"Bezbednosna situacija na Balkanu je složena i ima više aspekata. Prvo, mi moramo da držimo na oku bilo kakve bezbjednosne probleme u Bosni. Bilo kakav pokazatelj da etničke grupe u Bosni teže većoj autonomiji ili da je nasilje ponovo krenulo. Podjele između Muslimana i Hrvata su posebno ključne. Moramo da budemo upozoreni o svakoj naznaci nasilja vezanog za fudbal, organizovani kriminal, bilo šta što može da se pretvori u etnički motivisane zločine. Bosna je ključ ovog regiona", piše u "Stratforovom" mejlu.

Bonus video: