Dačić: Hapsićemo kosovske policajce

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da su kod Gnjilana uhapšena četvorica radnika MUP-a Srbije i još jedna osoba, i najavio "recipročne mjere", ukoliko situacija ne bude razjašnjena u roku od 48 sati
71 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Rojters
Ivica Dačić, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.02.2012. 20:13h

Ministar Dačić je precizirao da uhapšeni radnici MUP-a žive kod Gnjilana, a rade u Vranju, dok je u kontekstu recipročnih mjera pomenuo pripadnike Kosovske policijske službe (KPS) koji žive u Raškoj, Nišu, Vranju, a učestvovali su u akcijama zauzimanja administrativnih prelaza, prenose beogradski mediji.

"Srbija tada nije preduzimala nikakve represivne mjere prema tim pripadnicima. Naši pripadnici ne rade na Kosovu i Metohiji, to što neko tamo živi, a rade u Vranju, nije nikakav razlog za lišavanje slobode", rekao je Dačić.

Podsjetivši da su 1999. godine, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Kumanovskog sporazuma, srpske policijske uprave izmještene sa Kosova i Metohije i da se, na primjer, policijska uprava Gnjilane nalazi u Vranju, Dačić je rekao da je ista situacija i u KPS-u i da ima Srba koji putuju iz Raške, Niša i Vranja da bi radili u toj policijskoj službi. On je akciju specijalne kosovske jedinice ROSU označio kao još jednu provokaciju prištinskih vlasti, koja može destabilizovati sve što je dogovoreno u Briselu.

"Apelujemo da se sprovede potpuna istraga i uhapšeni puste, jer ne postoji nikakav pravni osnov da neko bude uhapšen zato što na teritoriji centralne Srbije radi u policijskim upravama koje pokrivaju i neke opštine na Kosovu, kako je to bilo i prije 1999. godine", rekao je Dačić.

On je istakao da je očigledno da prištinskim vlastima ne odgovara kada se postižu dogovori, a naročito kada su ti dogovori suprotni onome što su izjavljivali, kada je evidentno da će Kosovo biti predstavljeno asimetrično u regionalnim tijelima u odnosu na neke druge učesnike, i uz jasnu naznaku da je to na osnovu Rezolucije 1244.

Dačić je izrazio uvjerenje da će i u narednim danima biti sličnih prvokacija, usmjerenih na destabilizaciju stanja i rušenje svih postignutih dogovora, što je u skladu sa pismom koje je Priština poslala zemljama članicama EU, a u kojem poziva EU da ne da Srbiji status kandidata za članstvo.

Bonus video: