Brisel pozdravio sporazum Srbije i Kosova o boljoj saradnji

Sporazum će omogućiti Kosovu da učestvuje i potpisuje nove sporazume i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 20:58h

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju graničnim prelazima, uoči samita EU, na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o statusu kandidata za Srbiju.

Sada će na regionalnim forumima pisati Kosovo uz zvjezdicu, a u fusnoti će stajati: "ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Medunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti".

Odluka da Srbija zvanično postane kandidat za članstvo u EU mogla bi biti donesena sljedeće nedjelje

Sporazum će omogućiti Kosovu da učestvuje i potpisuje nove sporazume i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima, pošto je do sada UNMIK potpisivao sporazume u ime Kosova.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izjavila je da će Kosovo od sada biti predstavljano jednako kao i druge države u regionu i da za UNMIK-om više nema potrebe.

Upitana da prokomentariše činjenicu da nije prihvaćen zahtjev Prištine da se u fusnotu uključi Deklaracija o nezavinosti koju je donio kosovski parlament, Tahiri je rekla da je referenca na tu deklaraciju već sadržana u mišljenu Međunarodnog suda pravde.

"Ovi sporazumi predstavljaju veliki korak naprijed i važni su ne samo za Srbiju i Kosovo nego za stabilnost cijelog regiona i EU", ističe se u saopštenju Eštonove i Filea

Odluka da Srbija zvanično postane kandidat za članstvo u EU mogla bi biti donesena sljedeće nedjelje ako prijestonice Unije budu zadovoljne sporazumom. Zvaničnici EU će o novim koracima razgovarati u utorak a konačna odluka bi mogla biti donesena na samitu lidera EU u četvrtak i petak.

Pozdravljajući postignuti dogovor, predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da je politika „I Evropa i Kosovo“, za koju je dobio podršku građana, potvrđena.

"Kosovo neće biti predstavljeno u radu regionalnih foruma i institucija kao nezavisna država već u skladu s Rezolucijom, 1244 UN o Kosovu i odlukom Međunarodnog suda pravde. Republika Srbija je članica Ujedinjenih nacija, koja poštuje i Rezoluciju 1244 UN koja garantuje suverenitet nad Kosovom, kao i odluku Međunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja", rekao je Tadić i podsjetio da pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ocijenila je da postignuti sporazumi pomažu procesima evroatlantskih integracija i obezbjeđuju ravnopravno predstavljanje Kosova kao države u regionalnim i međunarodnim organizacijama i mehanizmima.

"Napredak Srbije ka evropskim integracijama je dobar za Srbiju, dobar za Kosovo i dobar za budućnost čitavog regiona"

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File izjavili da je dogovor timova Beograda i Prištine veliki korak naprijed. Dogovor je naročito dobrodošao, dodali su oni, imajući u vidu predstojeću raspravu o dodjeljivanju statusu kandidata za Srbiju.

"Ovi sporazumi predstavljaju veliki korak naprijed i važni su ne samo za Srbiju i Kosovo nego za stabilnost cijelog regiona i EU", ističe se u saopštenju Eštonove i Filea.

"Ovo je važan korak za Kosovo. Ovi dogovori u skladu su sa njegovom nezavisnošću, teritorijalnim integritetom i suverenitetom, i time približavaju Kosovo njegovoj punoj integraciji u Evropu, što SAD nastavljaju da podržavaju", stoji u saopštenju američke državene sekretarke Hilari Klinton.

"Takođe izražavamo nadu da će ovi dogovori otvoriti vrata Srbiji za kandidaturu za ulazak u EU. Napredak Srbije ka evropskim integracijama je dobar za Srbiju, dobar za Kosovo i dobar za budućnost čitavog regiona", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: