Vestervele: Želimo da Srbija dobije status

On je naveo da Njemačka i Srbija imaju zajednički cilj, a to je izgradnja evropskog društva i evropski procesi za Srbiju i zapadni Balkan
0 komentar(a)
Vestervele, Jeremić, Foto: FoNet
Vestervele, Jeremić, Foto: FoNet
Ažurirano: 23.02.2012. 18:39h

Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je u Beogradu da bi Njemačka željela da vidi da na sljedećem sastanku Evropskog savjeta Srbija načini naredni korak u pravcu Evropske unije - da dobije status kandidata, jer Njemačka "čvrsto stoji iza evropske perspektive Srbije".

Cilj je moguće ostvariti ako ostanemo fleksibilni, racionalni i angažovani, rekao je Vestervele novinarima poslije sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

"U Beogradu sam iz dva razloga - da odam priznanje i da ohrabrim. Moja posjeta jeste znak priznanja za sve ono što ste učinii i istovremeno gest ohrabrenja za posljednje metre koji su preostali", rekao je njemački ministar.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da ispuni zahtjeve i preporuke koje je Brisel iznio u decembru.

On je naveo da Njemačka i Srbija imaju zajednički cilj, a to je izgradnja evropskog društva i evropski procesi za Srbiju i zapadni Balkan.

"Mislim da se u ovom trenutku nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje ovog zajedničkog cilja na dohvat ruke", rekao je Jeremić.

Kako je istakao, bez obizira na sve probleme koje smo imali "mislim da se možemo nadati pozitivnom ishodu".

On je, međutim, naglasio da je za Srbiju neprhvatljivo postavljanje bilo kakvih novih uslova u odnosu na one koji su istaknuti u decembru.

Bonus video: