Simić: Za politiku neutralnosti Srbiji potreban novi Tito

Simić je rekao da je sada "već izvjesno" da Srbija neće dobiti kandidaturu za članstvo u EU i ocijenio da će Srbija u tom slučaju doći "u jednu vrlo, vrlo sumnjivu situaciju"
0 komentar(a)
Predrag Simić, Foto: Dnevnik.rs
Predrag Simić, Foto: Dnevnik.rs
Ažurirano: 19.02.2012. 11:28h

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, bivši ambasador u Parizu Predrag Simić, izjavio je da bi Srbiji za sprovođenje politike neutralnosti bio potreban "novi Tito".

"Bojim se da bi za politiku neutralnosti trebalo da imamo ili novog Tita ili potpuno drugačiju istorijsku epohu od ove u kojoj živimo", rekao je Simić za današnji novosadski Dnevnik.

On je ocijenio da jedna mala država kao što je Srbija, ne može da "orkestrira" politiku velikih sila prema sebi, jer moćne sile nemaju stalne saveznike ili protivnike, već samo stalne interese.

Simić je rekao da je sada "već izvjesno" da Srbija neće dobiti kandidaturu za članstvo u EU i ocijenio da će Srbija u tom slučaju doći "u jednu vrlo, vrlo sumnjivu situaciju", koja bi ličila na onu u kojoj je bila krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Veliki problem za Srbiju je u tome što do danas nije uspjela da izgradi kontakte u Vašingtonu

"To je radio Milošević, ali i svi mi poslije 5. oktobra. I ja sam to radio kao savjetnik Vojislava Koštunice, a i mnogi drugi i prije i poslije", naveo je Simić.

Ocijenio je da je za Zapad sada potpuno svejedno da li će pobijediti Demokratska stranka ili Srpska napredna stranka, jer je uspio da obezbijedi da su obje opcije "proevropske".

On je rekao da je "pomalo naivan" argument da ako Zapad neće Srbiju, onda će ona otići s Rusima.

"Došli smo u apsurdnu situaciju da se naša politika nalazi u kontinuitetu Miloševićeve u tim stvarima, pa se ponovo nalazimo u jalovoj situaciji u kojoj je bio i Milošević u Dejtonu i Rambujeu", rekao je Simić.

On je ocijenio da je veliki problem za Srbiju u tome što do danas nije uspjela da izgradi kontakte u Vašingtonu.

"I dan-danas najviši nivo naših kontakata u Vašingtonu su, izgleda, molitveni doručci. Na tom polju naša spoljna politika nije dala nikakve rezultate, deficitarna je, podbacila je", rekao je Simić.

Bonus video: