Karadžić: Nema opravdanja za ubistva

Karadžić, tadašnji predsjednik RS i vrhovni komandant VRS, optužen je pred Haškim tribunalom za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca
0 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Www.rnw.nl
Radovan Karadžić, Foto: Www.rnw.nl
Ažurirano: 17.02.2012. 08:16h

Unakrsno ispitujući svjedoka optužbe Momira Nikolića, optuženi Radovan Karadžić danas nije pokušao da negira suštinu Nikolićevog iskaza da su mu masovna ubistva u Srebrenici unaprijed nagovijestili general Ratko Mladić i drugi visoki oficiri Vojske Republike Srpske, izvještavaju banjalučke Nezavisne novine.

Rekavši da za ubistva muslimanskih zarobljenika “nema opravdanja”, Karadžić je, međutim, tvrdio da za te zločine nije bilo potrebno naređenje, budući da su bili posljedica “volje za osvetom”.

Nikolić je odgovorio da je “rukovođenje i komandovanje” nužno za sve vojne operacije, prihvatajući da je bilo “pojedinačnih” slučajeva osvete.

Karadžić, tadašnji predsjednik RS i vrhovni komandant VRS, optužen je pred Haškim tribunalom za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i progon hiljada žena i djece iz Srebrenice, u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu, podsjeća banjalučki list.

Nikolić (56) je pred Tribunalom 2003. godine priznao krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora, a kaznu izdržava u Finskoj. Do sada je svjedočio na više haških procesa protiv oficira VRS, optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Bonus video: