Hrvatska: "Anonimni" srušili sajt ministarstva vanjskih poslova

"Ovim putem skrećemo pažnju da i dalje ima nas koji se borimo za slobodu interneta, slobodan protok informacija i nezavisno novinarstvo", stajalo je u poruci "Anonimnih"
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 10:31h

Hakerska grupa "Anonimni", koja se protivi sporazumu ACTA, u srijedu uveče je napala internet stranicu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, koja je još uvijek nadostupna.

"U toku je otklanjanje poteškoća za pristup pojedinim sadržajima", saopštio je agenciji Hina portparol ministarstva, Berislav Živković.

Živković je potvrdio da su tokom noći na stranice ministarstva upali "Anonimni" i na njima ostavili nekoliko poruka protiv kontroverznog sporazuma ACTA koji reguliše pitanja zaštite prava intelektualnog vlasništva.

Portparol je dodao kako kako to ministarstvo nije nadležno za donošenje ACTA-e, te kako u Hrvatskoj još nije ni pokrenuta inicijativa za usvajanje tog sporazuma.

Živković je potvrdio da su tokom noći na stranice ministarstva upali "Anonimni" i na njima ostavili nekoliko poruka protiv kontroverznog sporazuma ACTA

U jednoj od poruka "Anonimnih" postavljenih na stranice hrvatskog ministarstva vanjskih poslova stajalo je kako "rušenje stranica predsjednika, ZAMP-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) i ostalih vladinih stranica nisu pokušaj rušenja demokratije, predsjednika i vlade".

"Ovim činom ne želimo da naškodimo nikome ni na koji način, ovim činom želimo da iskažemo svoje nezadovoljstvo ACTA sporazumom.

Mi nismo hakeri, mi smo građani svih slojeva društva i ovim putem skrećemo pažnju svakom svjesnom građaninu Hrvatske da i dalje ima nas koji se borimo za slobodu interneta, slobodan protok informacija i nezavisno novinarstvo", pisalo je u poruci.

Takođe su poručili kako ACTA ugrožava privatnost korisnika, građanske slobode, zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija.

Grupa "Anonimni" je prošle sedmice u nekoliko navrata hakovala i internet stranice hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, Hrvatskog društva kompozitora ZAMP i hrvatskog Muzičkog instituta.

Bonus video: